Vitkålslasagne
En variant på lasagne där vi har bytt ut de vanliga lasagneplattorna till vitkål. Det blir en supergod lasagne och det man ska vara medveten om är att denna lasagne blir inte lika ”fast” som en vanlig eftersom vitkålen absorberar inte lika mycket av vätskan som vanliga pastaplattor.

Skriv ut

Vitkålslasagne

I denna lasagne har vi bytt ut pastaplattorna mot vitkålsblad. Det man ska vara medveten om är att vitkålen inte alls absorberar lika mycket av lasagnens. Så denna lasagne är inte lika "fast" som en som är gjord med pasta. Denna är mer såsigare men riktigt god.
Av receptet får man ut 5-6 portioner.
Måltid helgmiddag, Middag
Kök gratäng, kål, lasagne
Keyword byta ut pastaplattor, lasagne med vitkål, vitkålslasagne, vitkålslasagne recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 5 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Vitkål

  • 1 stort vitkålshuvud

Köttfärssås

  • 500 g nötfärs
  • 2 st stjälkselleri
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 2-4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • 400 g finkrossade tomater
  • vatten
  • 1 st kruka färsk basilika, går att byta ut mot fryst
  • salt
  • svartpeppar
  • örtsalt
  • stekfett till stekning

Bechamelsås med parmesan

  • 8 dl mjölk
  • 75 g smör
  • ¾ dl vetemjöl
  • 150 g riven parmesan
  • malen muskotnöt efter smak, kan uteslutas
  • svartpeppar
  • eventuellt salt, beroende på hur sältan blir av parmesananen

Topping

  • 150-200 g riven ost t.ex. gratängost eller annan valfri ost

Instruktioner

Vitkål

  • Börja med att ta loss ungefär 12-16 blad från vitkålen. Till vår form gick det ungefär 3-4 blad per lager.
  • Ansa ev. vitkålsbladen och skär bort det hårda.
  • Koka vitkålsbladen i en rymlig kastrull i ca 15 minuter. Låt sedan vitkålsbladen rinna av efter kokningen och torka av ordentligt.

Köttfärssås

  • Finhacka stjälkselleri och morot. Skala och finhacka lök och vitlök. 
  • Hetta upp en panna med stekfett. Stek stjälkselleri, morot, lök och vitlök i några minuter tills det mjuknat.
  • Lägg i färsen och stek tills färsen fått färg.
  • När färsen fått färg tillsätt tomatpuré och oregano och fräs på i ca 1-2 minuter.
  • Häll ner krossade tomater och häll på med vatten till en lagom såsig konsistens. Koka upp och sänk värmen.
  • Smaka av såsen med basilika, salt, svartpeppar och örtsalt. Låt köttfärssåsen puttra i ca 10-15 minuter.
  • Sätt på ugnen på 200 grader.

Bechamelsås med parmesan

  • Värm upp mjölken utan att koka.
    Varför värmer vi mjölken? Vi tycker att resultatet blir bättre och såsen går snabbare ihop med värmd mjölk jämfört med kall mjölk. Ett annat tips är att man kan krydda mjölken under värmningen med t.ex. nejlika, kryddpeppar som sedan silas av innan mjölken vispas ihop med smör och mjölblandningen.
  • Smält smöret och och vispa ner vetemjölet. Häll ner lite mjölk i taget, vispa hela tiden. 
  • När all mjölk är tillsatt fortsätt att vispa tills såsen är tjock, ta sedan kastrullen från värmen. 
  • Blanda ner parmesan och fortsätt att vispa.
  • Smaka av med muskot, svartpeppar och eventuellt salt.

Montering

  • Börja med ett lager av köttfärssås i botten av en rymlig ugnsform. 
  • Varva sedan med vitkål och bechamelsås. Avsluta med att toppa med bechamelsås, och riven ost. 
  • Ställ formen in i ugnen i ca 50 minuter. 
    Notis: börjar osten få för mycket färg kan man täcka formen med aluminiumfolie. Det förhindrar att osten bränns.
  • Servera gärna lasagnen med en god sallad.

Sugen på fler lasagnerecept? Kolla in då vår samling av många olika lasagnerecept. Klicka här för att komma till vårt utbud.

Behöver du inspiration på vad du kan göra med vitkålen som blir över från detta recept? Här nedan kommer några förslag:

Veckosallad: gott enkelt recept på sallad till veckan alla måltider. Klicka här för recept.
Coleslaw med curry: variant på coleslaw med gul curry. Blir rigkit gott och passar till mycket. Klicka här för recept.
Tonkatsu: japansk pankopanerad schnitzel som serveras med kålsallad. Recept här.

css.php