Vitkålslasagne
En variant på lasagne där vi har bytt ut de vanliga lasagneplattorna till vitkål. Det blir en supergod lasagne och det man ska vara medveten om är att denna lasagne blir inte lika “fast” som en vanlig eftersom vitkålen absorberar inte lika mycket av vätskan som vanliga pastaplattor.

5-6 portioner
Tid: över 60 minuter
Steg för steg bilder finns för detta recept längst ner

1 vitkålshuvud

500 g nötfärs
2 stjälkselleri
2 morötter
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 msk torkad oregano
1 kruka färsk basilika
salt
svartpeppar
olja till steking

Bechamelsås med parmesan
8 dl mjölk
80 g smör 
80 g vetemjöl 
160 g riven parmesanost 
malen muskotnöt 
svartpeppar 
ev. salt

Topping
ost t.ex. gratängost

Börja med att ta loss ungefär 12-16 blad från vitkålen. Till vår form gick det ungefär 3-4 blad per lager.
Ansa ev. vitkålsbladen och skär bort det hårda.
Koka vitkålsbladen i en rymlig kastrull i ca 15 minuter. Låt sedan vitkålsbladen rinna av efter kokningen och torka av ordentligt.

Köttfärsås
Finhacka stjälkselleri och morot. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med olja. Stek själkselleri, morot, lök och vitlök i några minuter tills det mjuknat. Lägg i färsen och stek tills färsen fått färg.

Bechamelsås med parmesan
Värm upp mjölken utan att koka.
Smält smöret och och vispa ner vetemjölet. Häll sedan ner lite mjölk i taget, vispa hela tiden. 
När all mjölk är tillsatt fortsätt att vispa tills såsen är tjock, ta sedan kastrullen från värmen. Tillsätt sedan parmesanosten och fortsatt vispa. Smaka av med muskotnöt, peppar och ev. salt.

Montering
Börja med ett lager av köttfärssås i botten av en rymlig ugnsform. Varva sedan med vitkål och bechamelsås. Avsluta med att toppa med bechamelsås, och riven ost. Ställ formen in i ugnen i ca 50 minuter. 
Servera gärna lasagnen med en god sallad.

Koka vitkålsbladen i ca 15 minuter.
Stek hackad själkselleri, morot lök och vitlök.
Lägg i färsen och stek ytterligare tills den fått fin färg.
Värm mjölken till beschamelsåsen, koka inte. Varför värmer vi mjölken? Vi tycker att resultatet blir bättre och såsen går snabbare ihop med värmd mjölk jämfört med kall mjölk. Ett annat tips är att man kan krydda mjölken under värmningen med t.ex. nejlika, kryddpeppar som sedan silas av innan mjölken vispas ihop med smör och mjölblandningen.
Vispa såsen tills den tjocknat.
Vid montering: börja med ett lager av köttfärssåsen.
Varva sedan med kål.
Och bechamelsås.
Avsluta med bechamelsås och riven ost.
css.php