Smula jästen ner i en bunke.
Lös upp jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan ner i bunken.
Häll i allt mjöl, socker, vaniljsocker, salt och smör.
Arbeta degen i köksassistent. Arbeta degen tills den är elastisk, har långa fina glutentråd och klarar av glutenfönster testet. (Vad ett glutenfönster är står i inläggstexten ovan detta recept). Notis: Anpassa knådningstiden efter din maskin. I vår köksassistent med degkrog behöver vi knåda denna deg ca 20 minuter för att uppnå ett bra resultat. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
Kavla ut en deg i taget till en rektangel ca 1 cm tjock.
Bred på hälften av kardemummafyllningen och vik över degen på mitten.
Skär ut ca 2 cm breda remsor av degen. Snurra sedan ihop till en bullnysta och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa samma sak med den andra degbiten.
Täck över bullarna med bakdukar. Låt jäsa ca 2-3 timmar. Exakta tiden beror på temperaturen i ditt kök. Bullarna är färdigjästa när degen studsar tillbaka när du trycker lätt med ett finger.
Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
Gör sockerlagen: Sjud upp vatten och socker tills sockret löst upp.
Gör försiktigt en grop i varje bulle och spritsa hålet med vaniljkräm.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, eller tills de fått fin färg.
Pensla de nygräddade bullarna direkt med sockerlag och strö över pärlsocker.
Låt bullarna svalna. Bullarna går bra att frysa in.