Lägg vatten och lingon i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt koka ca 10-15 minuter.
Mosa gärna lingongen med en stöt för att pressa ur sista vätskan ur lingongen.
Ta fram en ny kastrull och en finmaskig sil. Sila genom vätskan i den nya kastrullen och kassera lingongen. Notis: Bärresterna måste inte kasseras man kan ta med de i gröten men då kommer gröten inte bli lika fluffig av vispningen.
Tillsätt socker och salt i vätskan. Koka upp sakta tills sockret och saltet löst upp.
Vispa ner mannagryn i vätskan och låt koka up svag värme i ca 5 minuter. Säg till att röra om gröten då och då.
Vispa gröten kraftigt med elvisp tills gröten är fluffig och fått en ljus rosa färg. Notis: för att visningen ska gå fortare kan man sänka ner kastrullen i ett vattenbad så kylningen går snabbare.
Servera gröten med t.ex. mjölk och eventuellt med lite strösocker på toppen. Gröten kan även kylas i kylskåpet innan servering. Den kylda gröten är god att servera med vispa grädde och bär.