Go Back
Print

Finsk klappgröt

Finsk klappgröt görs på frysta eller färska bär. Den svenska versionen görs oftast på koncentrerad saft eller lingonsylt.
Måltid eferrätt
Kök finskt
Keyword finsk klappgröt, fisnk vispgröt, gröst som vispas, klappgröt, klappgröt recept, vispgröt, vispgröt recept
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 45 minuter
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 7 dl vatten
  • 4 dl lingon frysta eller färska
  • ½ dl strösocker
  • ¼ tsk salt
  • 1 dl mannagryn

Instruktioner

  • Lägg vatten och lingon i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt koka ca 10-15 minuter.
  • Mosa gärna lingongen med en stöt för att pressa ur sista vätskan ur lingongen.
  • Ta fram en ny kastrull och en finmaskig sil. Sila genom vätskan i den nya kastrullen och kassera lingongen.
    Notis: Bärresterna måste inte kasseras man kan ta med de i gröten men då kommer gröten inte bli lika fluffig av vispningen.
  • Tillsätt socker och salt i vätskan. Koka upp sakta tills sockret och saltet löst upp.
  • Vispa ner mannagryn i vätskan och låt koka up svag värme i ca 5 minuter. Säg till att röra om gröten då och då.
  • Vispa gröten kraftigt med elvisp tills gröten är fluffig och fått en ljus rosa färg.
    Notis: för att visningen ska gå fortare kan man sänka ner kastrullen i ett vattenbad så kylningen går snabbare.
  • Servera gröten med t.ex. mjölk och eventuellt med lite strösocker på toppen.
    Gröten kan även kylas i kylskåpet innan servering. Den kylda gröten är god att servera med vispa grädde och bär.