Finsk klappgröt
Klappgröt eller vispgröt har många namn. På finska är den här gröten känd som vispipuuro eller lappapuuro. Den finska versionen skiljer sig från den svenska versionen. Den svenska versionen görs oftast på koncentrerad saft eller på lingonsylt. Medan den finska versionen görs på frysta eller färska bär. Den klassiska varianten görs på lingon.
Vi har fått känslan av att klappgröt är lite bortglömt här i Sverige. Micke har aldrig ätit det förrän jag bjöd honom på det. Medan jag Elina som är uppväxt med finska föräldrar har ätit klappgröt många gånger under min uppväxt. I Finland finns det gott om recept på olika varianter på klappgröt utöver den med lingon. Man gör till exempel även vispgröt på rabarber, hallon och äpplen. Man tar bär som helt enkelt är i säsong beroende på vilken årstid det är.
Varför kallas det för vispgröt?
Gröten kallas för vispgröt just på grund av att man vispar gröten länge för att uppnå en fluffig konsistens. Vispningen görs enklast med elvisp och gärna att man sänker kastrullen ner i ett kallt vattenbad. Då går det snabbare och gröten kyls ner snabbare. För vispningen kyler nämligen gröten och då kommer vispgröt som görs på lingon skifta färg från en mörk rosa till en ljus rosa färg. Det går även att vispa gröten utan vattenbad men då tar det lite längre tid.
Hur serverar man klappgröt/vispgröt?
Vispgröten kan serveras på en gång efter att man vispat ihop gröten. Den kan även serveras kyld genom att man ställer den i kylen en stund. Kylningen kommer göra att gröten får en mer mousseliknande konsistens. Servera med mjölk och eventuellt med strösocker på toppen. För att lyxa till kan man servera gröten med vispad grädde och färska bär.
Finsk klappgröt
Ingredienser
- 7 dl vatten
- 4 dl lingon frysta eller färska
- ½ dl strösocker
- ¼ tsk salt
- 1 dl mannagryn
Instruktioner
- Lägg vatten och lingon i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt koka ca 10-15 minuter.
- Mosa gärna lingongen med en stöt för att pressa ur sista vätskan ur lingongen.
- Ta fram en ny kastrull och en finmaskig sil. Sila genom vätskan i den nya kastrullen och kassera lingongen. Notis: Bärresterna måste inte kasseras man kan ta med de i gröten men då kommer gröten inte bli lika fluffig av vispningen.
- Tillsätt socker och salt i vätskan. Koka upp sakta tills sockret och saltet löst upp.
- Vispa ner mannagryn i vätskan och låt koka up svag värme i ca 5 minuter. Säg till att röra om gröten då och då.
- Vispa gröten kraftigt med elvisp tills gröten är fluffig och fått en ljus rosa färg. Notis: för att visningen ska gå fortare kan man sänka ner kastrullen i ett vattenbad så kylningen går snabbare.
- Servera gröten med t.ex. mjölk och eventuellt med lite strösocker på toppen. Gröten kan även kylas i kylskåpet innan servering. Den kylda gröten är god att servera med vispa grädde och bär.
Senaste kommentarer