Fluffiga ostfrallor
Hur får man till ostfrallorna så de blir härligt mjuka och fluffiga?
För att lyckas med detta är det bra att kunna grunderna inom bakning samt att man har lite koll på olika tekniker man kan använda sig av när man bakar. Till detta inlägg har jag (Elina) bifogat med en Youtubevideo där jag går igenom några grundprinciper när man bakar ljust vetebröd. Samt att jag även visar receptet steg från steg.

Punkterna jag går igenom i min Youtubevideo är följande:

  • Vad är skillnaden mellan att använda mjölk eller vatten?
  • Varför inte degvätska inte behöver värmas upp
  • Varför vetemjöl behöver knådas längre än vanligt vetemjöl?
  • Vad man ska tänka på när man bakar med en köksassistent
  • Varför jag tillsätter salt sent i bakningen
  • Hur ska en färdig knådad deg se ut?
  • Hur länge ska en deg jäsa?
  • Vad är slap and fold metoden?
  • Hur man formar fina runda bröd
  • Termometer är ett bra verktyg även när man bakar bröd

Alla ovanstående punkter går jag genom grundligt i min video. Rekommenderar videon om du är intresserad av att lära dig mer om bakning.

Bakning handlar så mycket mer än att bra följa ett recept. Med fördjupad kunskap och förståelse över hur saker och ting fungerar när man bakar kommer göra dig till en bättre bagare och ge förståelse över varför resultatet blev som det blev. Det blir enklare att förstå varför resultatet blev bra och varför inte resultatet blev så bra.

Tro mig när jag skriver att jag var ganska dålig på att baka bröd en gång i tiden. Jag förstod inte riktigt hur länge jag skulle knåda en deg. För jag hade ingen aning om hur en färdig knådad deg ska se ut? Oftast nämner recept att man ska knåda en deg tills den känns smidig och har bra glutentrådar. Oftast bakade jag bara på utan någon större tanke och resultatet blev varierat. Ena gången blev det bra, en annan gång sådär och jag visste inte riktigt varför?

Det var när jag började läsa på om bakning speciellt på engelska och kolla på videos om bakning som jag började förstå. Hur en bröddeg ska kännas och se ut, jag började förstå vad gluten ens är och vad som händer under en knådnings process med gluten. Under tiden jag utvecklade mina kunskaper både teoretiskt och genom praktiskt utförande insåg jag även att mycket av den informationen jag läste var på engelska för att den inte fanns på svenska. Visst finns det information på svenska också men den är inte lika fördjupad som informationen på engelska. Framförallt många av olika tekniker som man kan använda beroende på vilket typ av bröd har jag aldrig ens sett att man försöker nämna eller ens förklara på recept skrivan på svenska.
Det är detta som fick mig att spela in min första video om brödbakning där jag försöker förklara och demonstrera grundkunskaper som är bra att kunna om man gillar att baka bröd.

Print

Fluffiga ostfrallor

De här ostfrallorna blir riktigt mjuka och fluffiga.
Till detta recept finns det en tillhörande Youtubevideo där jag går igenom bra grundkunskaper som är bra att kunna när man bakar ljust vetebröd. Videon och vad jag specifikt går igenom finns som inläggstext med bifogad video ovan detta receptkort.
Receptet utgörs i gram. När man bakar bröd med viktmått vet man exakta mängderna man har att arbeta med. Därför tillsätter jag all mjöl direkt ner i bunken på en gång eftersom jag vet exakta förhållandet vilket är 800 gram mjöl mot 500 gram vätska.
Course Bröd
Cuisine bröd
Keyword enkla frukostfrallor, fluffiga ostfrallor, luftiga ostfrallor, osftrallor recept, ostfrallor, recept ostfrallor
Prep Time 45 minutes
Cook Time 15 minutes
Jästid 1 hour
Total Time 2 hours
Servings 12 st
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 50 g jäst
  • 500 g rumsvarmt mjölk eller vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 800 g vetemjöl special
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt

Pensling

  • 1 st ägg

Topping

  • 150 g riven valfri lagrad ost

Instructions

  • Smula jästen ner i en bunke.
  • Lös upp jästen med lite av vätska. Tillsätt resten av vätskan ner i bunken.
  • Tillsätt sirap och rör om.
  • Häll ner allt mjöl i bunken. Knåda degen i några minuter och tillsätt smöret.
  • Arbeta degen med köksassistent i några minuter. Tillsätt saltet i bunken och fortsätt arbeta degen tills den är smidig och har fina glutentrådar (hur degen exakt ska se visar jag på mitt youtubeklipp ovan videon).
    I min köksassistent med degkrog behöver jag knåda degen mellan 15-20 minuter för att uppnå ett bra resultat.
  • Täck över degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek. Det tar ca 30-40 minuter beroende på hur varmt man har i sitt hem.
    Jag brukar jäsa min deg i en ny bunke, oftast en glasbunke för då har jag koll på exakt hur mycket degen har jäst.
  • När degen har jäst. Tryck ut luft ur degen och stjälp upp på ett bakbord. Dela degen i 12 st bitar. Forma degbitarna till runda släta bullar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
    Exakt hur jag formar bullarna är med en så kallad slap and fold metod som jag demonstrerar i videon ovan detta recept. Kort sagt kan man säga att med slap and fold metoden fångar du in en del luft i bröden så de den blir sådär luftiga och härliga.
  • Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Jag kör på över och undervärme.
  • Vispa upp ägget och pensla bröden.
  • Toppa bröden med riven ost.
  • Grädda bröden i ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt ostfrallorna svalna något innan servering.
  • Ostfrallorna går att frysa in.
css.php