Finsk kålsoppa (Kaalikeitto)

Finsk kålsoppa är lättlagat, värmande och görs på få ingredienser. Hemligheten för att få mycket smak till soppan är att låta den koka länge. Får kålen koka tillräckligt länge bildas det mycket smak i soppan, eftersom kålen får god tid på sig att frigöra smak till soppan. Det som kräver tid är att låta soppa få koka tillräckligt länge medan annars är arbetsinsatsen låg. Det man behöver göra är att strimla kålen, skala och skära morötter och lök och steka färsen med löken. När man gjort det sköter soppan sig själv på spisen.

Finsk kålsoppa
Print

Finsk kålsoppa (Kaalikeitto)

Lättlagat och värmande god soppa.
Av receptet blir det ungefär 4-5 portioner.
Måltid Middag
Kök finska recept, finskt
Keyword finsk kålsoppa, finsk mat, finska recept, kålsoppa, soppa med kålrot
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 1 timme 45 minuter
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 4 st medelstora morötter
  • 1 st gul lök
  • 500 g nötfärs (även blandfärs, lammfärs eller fläskfärs fungerar)
  • 1 ½ dl vatten (eventuellt mer)
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 1 tsk torkad mejram
  • 15 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • salt
  • vitpeppar efter smak
  • stekfett

Instruktioner

  • Strimla kålen.
  • Skala och skär morot i bitar.
  • Koka upp 5 dl vatten i en rymlig kastrull.
  • Lägg kålen i det kokande vattnet och låt koka några minuter så kålen krymper.
  • När kålen krympt tillsätt morötter, köttbuljongtärningar, mejram, krydpeppar och lagerblad. Fyll på med vatten ca 5 dl eller tills kålen och morötterna precis täcks över med vatten.
  • Koka upp, sänk värmen och låt soppan småkoka under lock i ca 45 minuter.
    Under tiden soppan kokar smaka av med salt.
  • När 45 minuter gått. Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med stekfett. Stek löken i några minuter tills den mjuknat.
  • Lägg i färsen i stekpannan och stek färsen tills den är genomstekt.
  • Blanda ner färsen i soppan. Fyll eventuellt på med vatten och smaka av soppan med salt och vitpeppar.
  • Låt soppan småkoka i ca 15-20 minuter.
  • Servera soppan tillsammans med gott bröd.
css.php