Fläskytterfilé i sockerkaksform
Fläskytterfilé eller om man ska vara korrekt benfri kotlettrad. Med det sagt kan vi gå vidare med denna text 😉

Runt om på Facebook i olika matgrupper har vi lagt till märke att nu under senaste tiden är det många som lagat fläskytterfilé i sockerkaksform. Sen när någon frågat om tips om vad man ska laga på fläskytterfilé har just många tipsat om att laga den i sockerkaksform. Då rätten verkar vara popis var vi ju tvungna att testa och göra vår version av denna rätt.

Tillagningstid
När man slår en sökning på denna rätt ser man att oftast att tillagningstiden i ugnen som anges är 1,5 timmar med ugnen på 175 grader. Detta upplever vi är lång tid och man kan korta ner tiden ganska mycket. Sen behöver man ha i åtanke att en fläskytterfilés storlek kan variera från ca 800-1200 g. Men har man en mindre bit på 800-1000 g kommer den bli klar på ca 1 timme. Bästa resultat får man om man har en kökstermometer. Det är en bra investering att göra för att: man behöver inte gissa sig fram om något är klart eller inte och maten kommer inte bli övertillagad.

I detta recept hade vi en bit som vägde ca 900 g. Vi hade den i ugnen på 175 grader och efter ca 50 minuter tog vi tempen och termometer visade 76 grader. Fläskytterfilé är klar när innetemperaturen är 70 grader. Så det var dags att ta ut den från ugnen. För även eftervärmen kommer att göra så att temperaturen på köttet går upp. Speciellt då den även till denna rätt ska lindas med folié så den håller värmen medans man gör såsen.

Vilken kökstermometer ska man ha?
Man behöver absolut inte ha den som är dyrast med flest finesser. Vilken man väljer är upp till en själv. Kökstermoter finns allt från mindre än 100 kr upp till 1000-lappar.

Den termometer vi har, som vi är mycket nöjda med heter: FCC BBQ digital termometer FCC-A-20032
Den har vi köpt på Ica Maxi för något år sen. Vi hittade den bland deras grillredskap och priset ligger runt 179 kr.

Print

Fläskytterfilé i sockerkaksform

Riktigt smarrigt recept på fläskytterfilé i sockerkaksform. köttet blir mört och såsen blir magiskt god.
Course Middag
Cuisine husmanskost
Keyword fläskytterfilé i bakform, fläskytterfilé i sockerkaksform, fläskytterfilé i sockerkaksform recept, fläskytterfilé i ugn, fläskytterfilé i ugn recept, fläskytterfilé recept
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 45 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1 bit fläskytterfilé (ca 1000 g)
  • salt
  • 3 dl grädde
  • ½ dl lingonsylt
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • svartpeppar

Sås (görs på skyn från köttet)

  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • maizena

Serverings förslag

  • kokt potatis, rostad potatis eller potatismos
  • grönsaker t.ex. broccoli, morötter
  • sallad
  • lingonsylt

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Putsa köttet och salta alla sidor. Lägg köttet i en avlång sockerkaksform/brödform.
  • Blanda samman grädde, lingonsylt, soja, fond, timjan och svartpeppar i en bunke och häll över köttet.
  • Ställ in i ugnen i ca 1 timme. Använd gärna termometer, köttet är klart när innertemperaturen visar 70 grader.
    Notis: Tänk på att en större bit kan behöva längre tid och en mindre bit behöver kortare tid i ugnen. Vi brukar oftast använda en bit på ca 900-1000 g och den brukar bli klar på ca 50-60 minuter.
  • När köttet är klar, ta ut ur ugnen. Plocka ur köttett och linda in i folie.
  • Sila av skyn ner i en kastrull och tillsätt grädde och vatten. Koka upp såsen och smaka av med salt och svartpeppar. Red av såsen med maizena till önskad tjocklek.
    Notis: Såsen måste inte silas av. Vill man ha lvar lingonbitarna går det jättebra.
  • Skiva upp köttet och servera tillsammans med såsen och valfria tillbehör.

Sugen på testa andra recept från oss? Nedan finner du några av våra populäraste recept här på hemsidan:
Boston falukorv
Scampi pasta
Vår populära orange chicken
Panko- och parmesanpanerad kyckling
Skinkfrestelse

css.php