Orange chicken
Apelsinkyckling, en riktigt god asiatisk rätt med mycket smak av apelsin, med lite hetta, sötma och umami.

Orange chicken recept steg för steg.

Print

Orange chicken

En god kycklingrätt där kyckligen friteras och blandas med en apelsinsås.
Course Huvudrätt, kyckling
Cuisine asiatiskt
Keyword apelsinkyckling, asiatisk kyckling, frasig kyckling, orange chicken, orange chicken recept
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

  • 600 g kyckling

Panering

  • 1 st ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl majsstärkelse

Fritering

  • frityrolja

Sås

  • 2 dl apelsinsaft från ca 2-3 st stora apelsiner + zest från 1 apelsin
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk risvinäger
  • 1 ½ msk japansk soja
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 msk hackad vitlök
  • 1 tsk chili flakes
  • ca 1-2 msk majsstärkelse + vatten
  • 20 g smör

Till servering

  • ris
  • sesamfrön
  • skivad salladslök

Instructions

Kyckling

  • Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.

Panering

  • Vispa upp ägget i en skål.
  • Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
  • Vänd kycklingbitarna först i ägget, sedan i paneringen och lägg över på ett fat.

Fritering

  • Hetta upp frityroljan till 180 grader.
  • Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lägg på ett galler alternativt ett fat med hushållspapper.
    Tips, att tänka på vid friteringen. Det är bra att lägga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjälp av en tång. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lägger i för många bitar på en gång i frityroljan.

Sås

  • Riv zesten från en apelsin och ställ åt sidan.
  • Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
  • Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili flakes i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
  • Hetta upp en panna med smör. Häll såsen i pannan och låt koka upp.
  • Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat. Tillsätt eventuellt mer maizena för ännu tjockare sås.
  • Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
  • Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.

Servering

  • Servera med ris, salladslök och sesamfrön.

Annons:

css.php