Orange chicken
Apelsinkyckling, en riktigt god asiatisk rätt med mycket smak av apelsin, med lite hetta, sötma och umami.
Orange chicken
En god kycklingrätt där kyckligen friteras och blandas med en apelsinsås.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 600 g kyckling
Panering
- 1 st ägg
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ dl majsstärkelse
Fritering
- frityrolja
Sås
- 2 dl apelsinsaft från ca 2-3 st stora apelsiner + zest från 1 apelsin
- ½ dl strösocker
- 2 msk risvinäger
- 1 ½ msk japansk soja
- 1 msk hackad färsk ingefära
- 1 msk hackad vitlök
- 1 tsk chili flakes
- ca 1-2 msk majsstärkelse + vatten
- 20 g smör
Till servering
- ris
- sesamfrön
- skivad salladslök
Instruktioner
Kyckling
- Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.
Panering
- Vispa upp ägget i en skål.
- Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
- Vänd kycklingbitarna först i ägget, sedan i paneringen och lägg över på ett fat.
Fritering
- Hetta upp frityroljan till 180 grader.
- Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lägg på ett galler alternativt ett fat med hushållspapper.Tips, att tänka på vid friteringen. Det är bra att lägga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjälp av en tång. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lägger i för många bitar på en gång i frityroljan.
Sås
- Riv zesten från en apelsin och ställ åt sidan.
- Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
- Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili flakes i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
- Hetta upp en panna med smör. Häll såsen i pannan och låt koka upp.
- Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat. Tillsätt eventuellt mer maizena för ännu tjockare sås.
- Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
- Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.
Servering
- Servera med ris, salladslök och sesamfrön.
Banne mig det godaste och bästa apelsinkycklingreceptet ever. Jättebra upplagt, bra förklarat.
Min familj mofflade i sig allt. Så tack Elina och Micke. Trodde inte jag skulle hitta såna stjärnor som er på TikTok. ❤️
Tack snälla för din kommentar! Vad kul att höra 😀
Godaste apelsin / kyckling recept .
Smakade fantastiskt 😀
Tack!Vad roligt att höra 😀
Ska testa denna idag. Fick inte tag på risvinäger, utan kör med vitvinsvinäger istället. Hoppas det funkar lika bra😇
Blev det bra med vitvinsvinäger istället?
Supergott! ????????
Åt orange chicken på Chop chop för ett tag sen och har varit så sugen på det igen. Hittade detta recept och det smakar precis samma! Jättelätt att göra och supergott! Kanske lite hetare, men man kan ju minska på chili flakes om man vill. Tack för receptet!
Tack så mycket för din kommentar. Vad roligt att höra 🙂 Ja hettan från chili flakese går enkelt att justera utifrån sitt egna tycke 🙂
Det finns ett amerikanskt recept med marinering av kycklingen i hälften av vätskan, andra hälften till såsen enligt ovan. Någon som har en ”lead” till det receptet?
Jättegott och mycket bra förklarat i steg för steg. Alla smaker sitter där dom ska och familjen gjorde rent på tallriken! Tack så mycket för ert fina arbete!
Tack för din fina kommentar. Vad roligt att höra!
Smakar alldeles för mycket apelsin, ta lite apelsin juice och ersätt i mindre mängd
Okej, Så kan man göra eller annat alternativ är att endast ta 1 apelsin och tillsätta vatten så man får en mängd på 2 dl. Sen kan man också hoppa över apelsinzesten 🙂 Sen kan smakintensiteten från apelsin till apelsin variera, vissa smakar mycket andra är milda. Man kan smaka på apelsinerna innan man börjar tillaga så vet man smakintensiteten på just de apelsinerna man har hemma.
Helt otroligt gott, vi har lagat denna rätt 2 gånger denna vecka och då är det bara fredag idag😀
Oops, glömde mina stjärnor!
En hit hemma i våran familj!
Grymt gott ❤️❤️ Ska jag bjuda ”storfamiljen” på vid tillfälle.
Testat andra recept med apelsin,
men inget så gott som detta.
Hej, kul att du tyckte om receptet 😀
Jättegott
Supergod om man blundar så kan tro att man är i Thailand
Lätt att göra .. ja super super god👌👌
underbart gott och inte svårt att laga 🙂 såsen är så god att man vill slicka ren tallriken
Asså wow! Blev så gott…
Underbart gott. Kommer garanterat att göra det flera gånger.
Tack för din kommentar. Vad roligt att höra 🙂
Sååå galet gott. Nu behöver jag inte åka förbi Chopchop när lusten efter orange chicken hägrar. Receptet var som pricken över i! Delar med glädje denna länk till mina vänner.
Tack så mycket för din kommentar. Riktigt roligt att höra 😀
jag tycker inte det smakade så bra som du säger zlatan
Så kan det vara, alla vi har olika smakpreferenser och det är okej 🙂
Mycket gott! Den landar i min receptbok, men med ett litet tillägg; dubbla mängden sås😋
Kan man göra rätten i en Airfryer?
Ja, du kan tillaga kycklingen i airfryer. Säg bara att inte låta kycklingen gå för länge annars finns risken att det blir torrt 🙂
Det smakade gott men saknade salt på kycklingen så om jag gör detta igen ska jag salta
Salt hade behövts på kycklingen/i paneringen, annars smakade det gott
Kan man använda solrosolja och kan man fritera i förväg, tänkte ha på en buffé.
Ja, solrosolja går bra att använda till fritering.
Att fritera i förväg är inte att föredra eftersom man kommer tappa mycket av konsistensen och paneringen på kycklingen kan släppa i kylen. Men Att blanda ihop hela rätten på en gång har fungerat då vi ätit denna rätt i matlåda dagen efter. Även då tappar friterade kycklingen sin konsistens men det är fortfarande gott. Godast är rätten med nyfrifterad kyckling.
Suveränt! Dottern 14 år sa att det var det godaste hon någonsin ätit. Själv önskade jag mer apelsinsmak. Fast när jag dukade undan ser jag zesten ligga kvar på en assiett. Får lov att-göra-listan om den, med zesten i så blir det dubbel-jackpot!
smakar ju bara apelsin?!
Apelsinsmaken är den dominerande smaken. Det är så vi tycker om den. Finns fler recept man kan testa om inte våran föll i din smak. Flesta recepten är på engelska men vet att Zeinas Kitchen har ett recept också som innehåller ostronsås vilket vårt recept inte gör. Ostronsåsen dämpar apelsinsmaken något men ger mer umamitoner och sälta till rätten.
Ha en fin dag
/Elina