2dlapelsinsaft från ca 2-3 st stora apelsiner + zest från 1 apelsin
½dlströsocker
2mskrisvinäger
1 ½mskjapansk soja
1msk hackad färsk ingefära
1msk hackad vitlök
1tsk chili flakes
ca 1-2msk majsstärkelse + vatten
20gsmör
Till servering
ris
sesamfrön
skivad salladslök
Instruktioner
Kyckling
Skär kyckling i ca 2x2cm stora bitar.
Panering
Vispa upp ägget i en skål.
Blanda samman vetemjöl och majsstärkelse i en skål.
Vänd kycklingbitarna först i ägget, sedan i paneringen och lägg över på ett fat.
Fritering
Hetta upp frityroljan till 180 grader.
Fritera kycklingen i omgångar tills kycklingen är helt klar, det tar ca 2-3 minuter och lägg på ett galler alternativt ett fat med hushållspapper.Tips, att tänka på vid friteringen. Det är bra att lägga kycklingbitar styckvis i frityroljan med hjälp av en tång. Annars finns det en risk att kycklingbitarna fastnar i varandra om man lägger i för många bitar på en gång i frityroljan.
Sås
Riv zesten från en apelsin och ställ åt sidan.
Pressa ur 2 dl apelsinsaft i en skål.
Tillsätt socker, risvinäger, soja, ingefära, vitlök och chili flakes i skålen med apelsinsaft. Rör om tills sockret lösts upp.
Hetta upp en panna med smör. Häll såsen i pannan och låt koka upp.
Blanda maizena med vatten och tillsätt i såsen. Låt sjuda tills såsen tjocknat. Tillsätt eventuellt mer maizena för ännu tjockare sås.
Tillsätt apelsinzesten och blanda runt.
Tillsätt den friterade kycklingen och vänd runt kycklingen ordentligt i såsen och servera.