Skinkfrestelse
En härligt god frestelse med skinka.

Skriv ut

Skinkfrestelse

En riktigt god gratäng med skinka.
Gratängen räcker till 4-5 portioner.
Måltid Huvudrätt
Kök gratäng
Keyword gratäng med potatis och skinka, gratäng med skinka, skinfrestelse, skinkfrestelse med ost
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 800 g fast potatis
  • 1 st gul lök
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 400 g strimlad rökt skinka
  • salt
  • svartpeppar
  • 250 g riven mozzarella

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Skala potatis och lök. Skär potatisen i stavar och skiva löken.
  • Lägg potatis och lök i en kastrull.
  • Tillsätt grädde och mjölk.
  • Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills gräddmjölken tjockast och potatisen mjuknat något. Rör ofta så det inte bränns vid.
    Potatisen behöver inte bli helt genomkokt. Den kommer bli klar i ugnen. Viktigast är att gräddmjölken tjocknat.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.
  • När gräddmjölken tjocknat och potatisen har mjuknat något. Bland aner skinkan.
  • Häll frestelsen i en ugnssäker form och strö över riven mozzarella.
  • Ställ frestelsen i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
  • Ta ut frestelsen ur ugnen och låt den sätta sig en stund innan servering.
  • Servera gärna med en sallad.
css.php