Skinkfrestelse
En härligt god frestelse med skinka.
Skinkfrestelse
En riktigt god gratäng med skinka. Gratängen räcker till 4-5 portioner.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 800 g fast potatis
- 1 st gul lök
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 400 g strimlad rökt skinka
- salt
- svartpeppar
- 250 g riven mozzarella
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatis och lök. Skär potatisen i stavar och skiva löken.
- Lägg potatis och lök i en kastrull.
- Tillsätt grädde och mjölk.
- Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills gräddmjölken tjockast och potatisen mjuknat något. Rör ofta så det inte bränns vid. Potatisen behöver inte bli helt genomkokt. Den kommer bli klar i ugnen. Viktigast är att gräddmjölken tjocknat.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- När gräddmjölken tjocknat och potatisen har mjuknat något. Bland aner skinkan.
- Häll frestelsen i en ugnssäker form och strö över riven mozzarella.
- Ställ frestelsen i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
- Ta ut frestelsen ur ugnen och låt den sätta sig en stund innan servering.
- Servera gärna med en sallad.
Ska potatisen koka färdigt i kastrullen?
Hej, tack för din fråga. Potatisen ska ha mjuknat, den behöver inte vara helt färdig på tanke på att den kommer hinna bli klar i ugnen. Viktigast är att vätskan får tjockna.
Men vi kommer att redigera receptet och förtydliga det. Var ett tag sen vi gjorde och skrev receptet nu.
Hoppas du får en fin dag /Elina