Go Back
Print

Fluffiga ostfrallor

De här ostfrallorna blir riktigt mjuka och fluffiga.
Till detta recept finns det en tillhörande Youtubevideo där jag går igenom bra grundkunskaper som är bra att kunna när man bakar ljust vetebröd. Videon och vad jag specifikt går igenom finns som inläggstext med bifogad video ovan detta receptkort.
Receptet utgörs i gram. När man bakar bröd med viktmått vet man exakta mängderna man har att arbeta med. Därför tillsätter jag all mjöl direkt ner i bunken på en gång eftersom jag vet exakta förhållandet vilket är 800 gram mjöl mot 500 gram vätska.
Måltid Bröd
Kök bröd
Keyword enkla frukostfrallor, fluffiga ostfrallor, luftiga ostfrallor, osftrallor recept, ostfrallor, recept ostfrallor
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jästid 1 timme
Total tid 2 timmar
Servings 12 st
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 500 g rumsvarmt mjölk eller vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 800 g vetemjöl special
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt

Pensling

  • 1 st ägg

Topping

  • 150 g riven valfri lagrad ost

Instruktioner

  • Smula jästen ner i en bunke.
  • Lös upp jästen med lite av vätska. Tillsätt resten av vätskan ner i bunken.
  • Tillsätt sirap och rör om.
  • Häll ner allt mjöl i bunken. Knåda degen i några minuter och tillsätt smöret.
  • Arbeta degen med köksassistent i några minuter. Tillsätt saltet i bunken och fortsätt arbeta degen tills den är smidig och har fina glutentrådar (hur degen exakt ska se visar jag på mitt youtubeklipp ovan videon).
    I min köksassistent med degkrog behöver jag knåda degen mellan 15-20 minuter för att uppnå ett bra resultat.
  • Täck över degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek. Det tar ca 30-40 minuter beroende på hur varmt man har i sitt hem.
    Jag brukar jäsa min deg i en ny bunke, oftast en glasbunke för då har jag koll på exakt hur mycket degen har jäst.
  • När degen har jäst. Tryck ut luft ur degen och stjälp upp på ett bakbord. Dela degen i 12 st bitar. Forma degbitarna till runda släta bullar. Lägg över på plåt med bakplåtspapper.
    Exakt hur jag formar bullarna är med en så kallad slap and fold metod som jag demonstrerar i videon ovan detta recept. Kort sagt kan man säga att med slap and fold metoden fångar du in en del luft i bröden så de den blir sådär luftiga och härliga.
  • Täck över med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Jag kör på över och undervärme.
  • Vispa upp ägget och pensla bröden.
  • Toppa bröden med riven ost.
  • Grädda bröden i ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt ostfrallorna svalna något innan servering.
  • Ostfrallorna går att frysa in.