Go Back
Print

Kalljästa rågsiktsfrallor

Enkla och goda rågsiktsfrallor som får kalljäsa i kylen mellan 8-12 timmar. Av receptet får man ca 8-12 st bröd beroende på hur stora bröd man vill göra.
Måltid frukostbröd
Kök bröd, frukostbröd, kalljäst bröd
Keyword frallor mer rågsikt, frukostfrallor enkelt recept, kalljästa rågsiktsfrallor, nattjästa frukostfrallor, nattjästa rågsiktsfrallor, rågfrallor, rågsiktsfrallor
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jästid mellan 8-12 12 timmar
Total tid 12 timmar 30 minuter
Servings 10 st
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 460 g kallt vatten (ca 5 dl)
  • 1 msk olivolja kan bytas ut mot t.ex. rapsolja
  • 1-2 msk ljus sirap eller honung
  • 650 g rågsikt (ca 10-11 dl)
  • 2 tsk salt

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Blanda ner vatten så jästen löses upp.
  • Tillsätt olja, sirap, allt mjöl och salt. Blanda samman. Degen ska vara lös och kladdig.
  • Täck över degen med t.ex. plastfolie och ställ i kylen. Låt jäsa i minst 8 timmar upp till 12 timmar.
  • När degen jäst klart. Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
  • Ta fram degen ur kylen. Stjälp upp på ett mjölat bord. Knåda inte. Dela degen i 8-12 st bitar.
  • Lägg brödbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt lite mjöl på brödbitarna.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter.
    Notis: Man kan även tempa bröden med en termometer. Bröden är klara vid 97 grader.