Kalljästa rågsiktsfrallor
Enkla rågsiktsfrallor som får kalljäsa i kylskåpet mellan 8-12 timmar. Skulle degen få jäsa mer än 12 timmar så är det inte hela värden. Det går bra det med. Smeten är enkel att röra ihop och sen är det bara täcka över bunken och ställa i kylen förslagsvis över natten så är det bara att ta fram på morgonen och grädda av.
Bröddegen ska vara kladdig och man ska inte knåda degen
Den här degen ska vara kladdig. Jäsningen kommer också dra ner på kladdigheten och du behöver endast bara röra ihop smeten och inte knåda.
När det är dags att baka ut degen är det bara att stjälpa upp den på ett mjölat bord. Dela upp i 8-12 st frallor beroende på hur stora bröd man vill göra. Lägga över på plåt och grädda bröden i ugnen.
Kalljästa rågsiktsfrallor
Ingredients
- 25 g jäst
- 460 g kallt vatten (ca 5 dl)
- 1 msk olivolja kan bytas ut mot t.ex. rapsolja
- 1-2 msk ljus sirap eller honung
- 650 g rågsikt (ca 10-11 dl)
- 2 tsk salt
Instructions
- Smula ner jästen i en bunke.
- Blanda ner vatten så jästen löses upp.
- Tillsätt olja, sirap, allt mjöl och salt. Blanda samman. Degen ska vara lös och kladdig.
- Täck över degen med t.ex. plastfolie och ställ i kylen. Låt jäsa i minst 8 timmar upp till 12 timmar.
- När degen jäst klart. Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
- Ta fram degen ur kylen. Stjälp upp på ett mjölat bord. Knåda inte. Dela degen i 8-12 st bitar.
- Lägg brödbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö eventuellt lite mjöl på brödbitarna.
- Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter.Notis: Man kan även tempa bröden med en termometer. Bröden är klara vid 97 grader.
Kolla även in dessa goda brödrecept:
Nattjästa dinkelfrallor
Grahamsbullar
Fluffiga ostfrallor
Senaste kommentarer