Go Back
Print

Ostfrallor med rågmjöl

Härliga luftiga ostfrallor som bakas med hälften rågmjöl och hälften vetemjöl.
Av receptet blir det mellan 10-12 bröd beroende på hur stora bröd man vill göra.
Måltid Bröd, frukostbröd
Kök bröd, frukostbröd, frukostfrallor
Keyword enkla ostfrallor, frallor med rågmjöl, luftiga ostfrallor, ostfrallor, ostfrallor med råg, ostfrallor med rågmjöl, ostfrallor recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jästid 1 timme 30 minuter
Total tid 2 timmar 15 minuter
Servings 12 st
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 5 dl finmalet rågmjöl
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör

Pensling och topping

  • 1 st ägg
  • 100 g riven valfri lagrad ost

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke.
  • Värm vätskan till fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med vätskan.
  • Tillsätt sirap och salt. Rör om.
  • Tillsätt lite mjöl åt gången. Tillsätt smöret. Låt degen arbetas i ca 10-15 minuter till en smidig men kladdig deg med hjälp av en köksassistent. Arbeta degen ca 20 minuter för hand.
    Notis: degen ska vara kladdig och därför enklast att göra med hjälp av köksassistent. Den kladdiga degen kommer ge goda, luftiga bröd som inte är torra. Har man i för mycket mjöl kommer man få torra och kompakta bröd. När degen har jäst första jäsningen kommer degen inte heller kännas lika kladdig som innan.
  • Låt degen jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
  • När degen jäst stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i 10-12 bitar. Forma degbitarna till bullar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
  • Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över ost. 
  • Grädda bullarna i ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt ostfrallorna svalna något innan servering.
  • Ostfrallorna går utmärkt att frysa in.