Ostfrallor med rågmjöl
De ostfrallor som vi oftast har ätit och som man kan köpa i butik är oftast gjord på vetemjöl. Visst är både de vanliga som man bakar med vetemjöl och de man köper i butik goda och luftiga. Men frågan är går det att göra en mer grövre fralla som är lika luftig och god? Vi har testat oss fram och tycker att de här ostfrallorna som bakas med hälften rågmjöl och hälften vetemjöl är både luftiga och goda. Dessutom ger rågmjölet en fin smak till frallorna. Tycker även att dessa ger en mer mättande känsla.

Vilken ost ska man välja?
Du kan nästan i princip ta vilken ost som helt. Vi brukar ta en som vi redan har hemma vilket kan vara allt från prästost, cheddar, herrgård m.m. Godast tycker vi är med en lagrad ost. En lagrad ost kommer ge mer smak till frallorna jämfört med en hushållsost.

Skriv ut

Ostfrallor med rågmjöl

Härliga luftiga ostfrallor som bakas med hälften rågmjöl och hälften vetemjöl.
Av receptet blir det mellan 10-12 bröd beroende på hur stora bröd man vill göra.
Måltid Bröd, frukostbröd
Kök bröd, frukostbröd, frukostfrallor
Keyword enkla ostfrallor, frallor med rågmjöl, luftiga ostfrallor, ostfrallor, ostfrallor med råg, ostfrallor med rågmjöl, ostfrallor recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jästid 1 timme 30 minuter
Total tid 2 timmar 15 minuter
Portioner 12 st
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 5 dl finmalet rågmjöl
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • 50 g rumsvarmt smör

Pensling och topping

  • 1 st ägg
  • 100 g riven valfri lagrad ost

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke.
  • Värm vätskan till fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med vätskan.
  • Tillsätt sirap och salt. Rör om.
  • Tillsätt lite mjöl åt gången. Tillsätt smöret. Låt degen arbetas i ca 10-15 minuter till en smidig men kladdig deg med hjälp av en köksassistent. Arbeta degen ca 20 minuter för hand.
    Notis: degen ska vara kladdig och därför enklast att göra med hjälp av köksassistent. Den kladdiga degen kommer ge goda, luftiga bröd som inte är torra. Har man i för mycket mjöl kommer man få torra och kompakta bröd. När degen har jäst första jäsningen kommer degen inte heller kännas lika kladdig som innan.
  • Låt degen jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
  • När degen jäst stjälp upp degen på ett bakbord. Dela degen i 10-12 bitar. Forma degbitarna till bullar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
  • Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över ost. 
  • Grädda bullarna i ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt ostfrallorna svalna något innan servering.
  • Ostfrallorna går utmärkt att frysa in.
  • Grönsaksgryta med svamp

  • Kokt torsk med ägg- och persiljesås

  • Potatiskroketter

  • Tunnbrödssnittar med rostbiff

css.php