Gott rotbröd som bakas både med vetemjöl och rågmjöl.
Måltid Bröd
Kök bröd
Keyword baka rostbröd, baka rostbröd hemma, bröd med rågmjöl, formfranska, hemgjord rostbröd, rostbröd, rostbröd med råg, rostbröd recept
Förberedelser 2 timmartimmar
Tillagningstid 30 minuterminuter
Servings 2limpor
Author Elina och Micke
Ingredienser
25gjäst
5dlmjölk
1tsksalt
1mskströsocker
2mskolivolja
3dlfinmalt rågmjöl
ca 7dlvetemjöl
Pensling
1stägg
Topping
vallmofrön
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt (37 grader).
Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken.
Rör ner salt, socker och olja.
Tillsätt lite av mjölet i taget. Arbeta degen i maskin eller för hand tills degen är elastisk och lätt kladdig.
Täck över degen och låt jäsa i 45 minuter.
Klä två brödformar med bakplåtspapper.
Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor på ett mjölat bord.
Lägg bröden i formarna. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Bröden ska återfå sin fluffighet upplever du att bröden behöver jäsa längre? Låt bröden jäsa längre.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.
Ställ bröden i ugnen och sänk genast värmen från 250 grader ner till 225 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter.
Ta ut bröden och låt bröden svalna i brödformarna.
Tips! Om du ska du frysa bröden? Komihåg att skära upp bröden i skivor innan frysning.