Go Back
Print

Rotsellerisoppa

Lättlagad och krämig rotsellerisoppa.
Vi rekommenderar att använda rotselleri med blast. Men vi är medvetna om att det kan vara svårt att få tag på. Då går det bra med endast rotsellerin eller om man vill ersätta blasten kan man ersätta den med vanlig stjälkselleri.
Måltid Middag, vardagsmat
Kök soppa
Keyword krämig soppa med rotselleri, rotsellerisoppa, rotsellerisoppa recept, soppa med rotselleri
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 50 minuter
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 500 g rotselleri gärna med blasten kvar
  • 300 g potatis, gärna mjölig
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olja eller smör
  • ca 7 dl vatten
  • 2 st buljongtärningar, kyckling eller grönsak
  • 2 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • äppelcidervinäger eller citronsaft

Topping

  • knaperstekt bacon
  • gräslök eller persilja

Instruktioner

  • Skala rotsellerin och tärna i va 1x1 cm stora kuber.
  • Skär rotsellerins blast i mindre bitar (går att utesluta).
  • Skala och skär potatis i lika stora bitar som rotsellerin.
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en kastrull med olja eller smör.
  • Börja med att steka gul lök, blast i några minuter.
  • Tillsätt vitlök, rotselleri och potatis och stek i några minuter.
  • Häll på med vatten och smula ner buljongtärningar.
  • Koka upp och låt sjuda till rotselleri och potatis har mjuknat.
  • Mixa soppan slät med stavmixer eller mixerkanna.
  • Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger/citron.
  • Servera soppan med bacon och örter.