Rotsellerisoppa – Krämigt och lättlagat
Den här soppan med rotselleri, potatis och lök blir riktigt krämig och god. Den är desutom lättlagad och passar bra att servera med knaperstekt bacon och gräslök.
Om du har möjlighet att hitta rotselleri som har blasten kvar, ska man definitivt välja den med blast. Vi brukar besöka bondens marknad här i Västerås och där hittar man härliga grönsaker och övriga produkter som är närodlade och ekologiska. Rotselleri med blasten kvar brukar de sälja när rotsellerin är nyskördad. Blasten påminner om stjälksellerii både i utseende och smak. Har man inte möjlighet till att köpa det går det bra med den som säljs i matbutikerna som oftast är utan blasten. Blasten kan man ersätta med vanlig stjälkselleri eller skippa den helt.
Rotsellerisoppa
Ingredienser
- 500 g rotselleri gärna med blasten kvar
- 300 g potatis, gärna mjölig
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk olja eller smör
- ca 7 dl vatten
- 2 st buljongtärningar, kyckling eller grönsak
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
- äppelcidervinäger eller citronsaft
Topping
- knaperstekt bacon
- gräslök eller persilja
Instruktioner
- Skala rotsellerin och tärna i va 1×1 cm stora kuber.
- Skär rotsellerins blast i mindre bitar (går att utesluta).
- Skala och skär potatis i lika stora bitar som rotsellerin.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en kastrull med olja eller smör.
- Börja med att steka gul lök, blast i några minuter.
- Tillsätt vitlök, rotselleri och potatis och stek i några minuter.
- Häll på med vatten och smula ner buljongtärningar.
- Koka upp och låt sjuda till rotselleri och potatis har mjuknat.
- Mixa soppan slät med stavmixer eller mixerkanna.
- Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger/citron.
- Servera soppan med bacon och örter.
Senaste kommentarer