Riktigt goda saffransbullar med apelsin och vanilj. Goda smaker som fungerar bra tillsammans.
Måltid adventsfika, julbak, julfika, luciafika
Kök julfika
Keyword bullar med apelsin, bullar med saffran och apelsin, goda saffransbullar, lax, saffran och apelsin, saffransbullar, saffransbullar med apelsin, saffransbullar med apelsin och vanilj
Förberedelser 2 minuterminuter
Tillagningstid 30 minuterminuter
Total tid 32 minuterminuter
Author Elina & Mickes Mat
Ingredienser
25gjäst
apelsinzest från 2 apelsiner
2dlpressad apelsinsaft från ca 2 hela apelsiner
3dlmjölk
1gsaffran
1dlströsocker
½tsksalt
1 1/2 tskstötta kardemummakärnor alternativ 2 tsk malen kardemumma
100grumsvarmt smör
ca 12dlvetemjöl
Fyllning
125grumsvarmt smör
½dlströsocker
4tskvaniljsocker
Pensling och topping
1stägg
pärlsocker
Instruktioner
Smula jästen i en bunke.
Zesta apelsinerna. Ta endast med det oranga och inte det vita. Lägg apelsinzesten i en skål och ställ åt sidan.
Dela på apelsinerna och pressa ur all saft. Mät upp hur mycket apelsinsaft du har och häll ner i en kastrull.
Häll ner mjölk tills du totalt har 5 dl degvätska.
Blanda ner saffran i degvätskan.
Värm degvätskan till 37 grader.
Häll över jästen och rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt apelsinzest, strösocker, kardemumma och salt.
Tillsätt smöret och häll ner lite av mjölet i taget. Arbeta degen med köksassistent i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand, eller tills den känns smidig.
Täck över degen och låt jäsa i 1 timme.
Under tiden bulldegen jäser kan du blanda samman fyllningen. Blanda smör, strösocker och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
Kavla ut degen till en stor rektangel. Bre på fyllningen.
Rulla ihop från långsidan. Skär i bitar (ca 24 st) och lägg över bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.