Riktigt goda saffransbullar med apelsin och vanilj. Saffran och apelsin är en bra kombination eftersom smakerna gifter sig väl med varandra.
Saffransbullar med apelsin och vanilj
Riktigt goda saffransbullar med apelsin och vanilj. Goda smaker som fungerar bra tillsammans.
Ingredienser
- 25 g jäst
- apelsinzest från 2 apelsiner
- 2 dl pressad apelsinsaft från ca 2 hela apelsiner
- 3 dl mjölk
- 1 g saffran
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 1 1/2 tsk stötta kardemummakärnor alternativ 2 tsk malen kardemumma
- 100 g rumsvarmt smör
- ca 12 dl vetemjöl
Fyllning
- 125 g rumsvarmt smör
- ½ dl strösocker
- 4 tsk vaniljsocker
Pensling och topping
- 1 st ägg
- pärlsocker
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Zesta apelsinerna. Ta endast med det oranga och inte det vita. Lägg apelsinzesten i en skål och ställ åt sidan.
- Dela på apelsinerna och pressa ur all saft. Mät upp hur mycket apelsinsaft du har och häll ner i en kastrull.
- Häll ner mjölk tills du totalt har 5 dl degvätska.
- Blanda ner saffran i degvätskan.
- Värm degvätskan till 37 grader.
- Häll över jästen och rör om till jästen lösts upp.
- Tillsätt strösocker, kardemumma och salt.
- Tillsätt smöret och häll ner lite av mjölet i taget. Arbeta degen med köksassistent i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand, eller tills den känns smidig.
- Täck över degen och låt jäsa i 1 timme.
- Under tiden bulldegen jäser kan du blanda samman fyllningen. Blanda smör, strösocker och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Bre på fyllningen.
- Rulla ihop från långsidan. Skär i bitar (ca 24 st) och lägg över bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna med ägget.
- Strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna i ca 12-15 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut och låt bullarna svalna innan servering.
Senaste kommentarer