Go Back
Print

Släta bullar

Släta bullar med kardemumma. Passar bra att använda som semmelbullar.
Av receptet får man 18-22 bullar eller fler beroende på hur stora bullar man bill göra.
Detta recept går även att göra på 1000 g mjöl. Men vi rekommenderar 800 g mjöl för saftigare bullar. Degen blir kladdig men har man lite mjöl vid utbaket går det ändå smidigt att forma bullarna till runda släta bullar.
Måltid bullar, Fika
Kök bakning, bullar, fika, vetebröd
Keyword bullar till semlor, bullrecept, semmelbullar, semmelbullar recept, semmelbulle, släta bullar, släta bullar recept
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 12 minuter
Jästid ca 1 timme 30 minuter
Servings 18 bullar
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 500 g rumsvarm mjölk (strax över 5 dl)
  • 180 g strösocker (ca 2 dl)
  • 800 g vetemjöl special, vanligt mjöl går också bra (ca 10-12 dl)
  • 125 g smör
  • 1 tsk salt

Pensling

  • 1 st ägg + en skvätt vatten

Instruktioner

  • Smula jästen ner i en bunke.
  • Mortla kardemumma.
  • Lös upp jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan ner i bunken.
  • Häll ner allt mjöl i bunken, tillsätt socker och smör.
  • Blanda ihop degen med köksassistent och tillsätt saltet.
  • Arbeta degen i köksassistent. Arbeta degen tills den är elastisk, har långa fina glutentråd och klarar av glutenfönster testet. (Vad ett glutenfönster är står i inläggstexten ovan detta recept). 
    Notis: Anpassa knådningstiden efter din maskin. I vår köksassistent med degkrog behöver vi knåda degen mellan 20-30 minuter för att uppnå ett bra resultat.
  • Täck över degen med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbelstorlek. Det tar ca 30-45 minuter beroende på hur varmt man har i sitt hem.
    Vi brukar jäsa vår deg i en ny bunke, oftast en glasbunke för då har vi koll på exakt hur mycket degen har jäst.
  • När degen jäst. Stjälp upp degen på ett bord.
  • Dela degen i två delar. Dela sedan i 18-22 st bullbitar.
  • Forma bullarna genom att kupa din hand över bullarna och rulla till släta bullar. Upplevs degen kladdig använda lite mjöl så går det enklare att forma.
    För att exakt se hur man gör. Kolla in Youtubeklippet ovan detta recept.
  • Lägg över bullarna på bakplåt med bakplåtspapper.
  • Täck över bullarna och låt jäsa i ca 30-45 minuter.
    Bullarna är färdigjästa när man trycker lite lätt på bullen med ett finger och den "studsar tillbaka", "återfår sin form snabbt".
  • Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
  • Vispa upp ägget med en liten skvätt vatten. Pensla bullarna med ägget.
    Notis: Om man vill kan man pensla bullarna efter gräddning med ägget. Mer om detta finns i videon ovanför recept.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills de är gyllene. Tid varierar beroende på hur stora eller små bullarna man gör samt beroende på ens ugn.
  • Låt bullarna svalna på ett galler under duk.
  • Bullarna går bra att frysa in.