Keyword enkelt bröd, enkla småfrallor, enkla småfranskor, frallor med smör, småfranska, småfranska med smör, småfranska med vallmofrön
Förberedelser 1 timmetimme15 minuterminuter
Tillagningstid 12 minuterminuter
Total tid 1 timmetimme30 minuterminuter
Servings 15st
Author Elina och Micke
Ingredienser
25gjäst
75gsmör
3dlmjölk
1stägg
1tsksalt
2msk strösocker
550 (ca 8 ½ dl)gvetemjöl
Pensling
1stägg
Topping
vallmofrön eller sesamfrön
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret. När smöret smält tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll ner lite av degvätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp. Tillsätt resterande degvätska.
Tillsätt ägget, salt och strösocker. Rör om.
Tillsätt lite av mjölet.
Kör degen i en köksassistent och tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i ca 5 minuter. Degen ska vara kladdig. Om du knådar för hand knåda tills degen känns smidig i ca 10 minuter.
Täck över degen och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Väg gärna hela degen på en köksvåg. Dela summan med 15 så får du fram vad 1 småfranska ska väga. Fördela degen till 15 bitar.
Forma degbitarna till runda bullar. Lägg över på en ugnsplåt och täck över degen och låt jäsa 15 minuter.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.