Småfranska
Enkla och riktigt goda småfranska.
Perfekta frukostmackan, till soppan eller som ett gott hembakat mellanmål.
Småfranska
Enkla och riktigt goda smörfrallor
Portioner 15 st
Ingredienser
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 3 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 550 (ca 8 ½ dl) g vetemjöl
Pensling
- 1 st ägg
Topping
- vallmofrön eller sesamfrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält smöret. När smöret smält tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Häll ner lite av degvätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp. Tillsätt resterande degvätska.
- Tillsätt ägget, salt och strösocker. Rör om.
- Tillsätt lite av mjölet.
- Kör degen i en köksassistent och tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i ca 5 minuter. Degen ska vara kladdig. Om du knådar för hand knåda tills degen känns smidig i ca 10 minuter.
- Täck över degen och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Väg gärna hela degen på en köksvåg. Dela summan med 15 så får du fram vad 1 småfranska ska väga. Fördela degen till 15 bitar.
- Forma degbitarna till runda bullar. Lägg över på en ugnsplåt och täck över degen och låt jäsa 15 minuter.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.
- Grädda bröden i ca 12-14 minuter.
Senaste kommentarer