Småfranska
Enkla och riktigt goda småfranska.
Perfekta frukostmackan, till soppan eller som ett gott hembakat mellanmål.

Print

Småfranska

Enkla och riktigt goda smörfrallor
Course Bröd
Cuisine bakning, bröd
Keyword enkelt bröd, enkla småfrallor, enkla småfranskor, frallor med smör, småfranska, småfranska med smör, småfranska med vallmofrön
Prep Time 1 hour 15 minutes
Cook Time 12 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 15 st
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 550 (ca 8 ½ dl) g vetemjöl

Pensling

  • 1 st ägg

Topping

  • vallmofrön eller sesamfrön

Instructions

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret. När smöret smält tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  • Häll ner lite av degvätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp. Tillsätt resterande degvätska.
  • Tillsätt ägget, salt och strösocker. Rör om.
  • Tillsätt lite av mjölet.
  • Kör degen i en köksassistent och tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i ca 5 minuter. Degen ska vara kladdig.
    Om du knådar för hand knåda tills degen känns smidig i ca 10 minuter.
  • Täck över degen och låt jäsa i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Väg gärna hela degen på en köksvåg. Dela summan med 15 så får du fram vad 1 småfranska ska väga. Fördela degen till 15 bitar.
  • Forma degbitarna till runda bullar. Lägg över på en ugnsplåt och täck över degen och låt jäsa 15 minuter.
  • Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.
  • Grädda bröden i ca 12-14 minuter.
css.php