På söndag smäller det och då är det äntligen kanelbullens dag! Älskar du kanelbullar precis om oss? Här kommer ett recept på goda kanelbullar eller snare finska kanelbullar som kallas för korvapuustit. Kanske tänker du vad är då skillnaden mellan svenska och finska kanelbullar? Det är ingen skillnad på ingredienserna med det är en tydlig skillnad på just formen på bullen. Korvapussti översatt till svenska blir örfil, så dessa bullar ser ut som örfilar.

Korvapuustit 
ca 30 bullar 
Tid: över 60 minuter 
Ugnstemperatur: 225 grader 

50 g jäst 
5 dl mjölk 
2 ägg 
2 dl strösocker
2 tsk salt 
1 msk stötta kardemummakärnor 
200 g rumsvarmt smör
ca 900 g vetemjöl (ca 14 dl) 

Fyllning 
150 g rumsvarmt smör 
strösocker 
kanel 

Pensling 
1 ägg 

Topping 
pärlsocker 

Smula jästen i en bunke. 
Värm mjölken till 37 grader. Häll över mjölken över jästen och rör om. Rör ner ägg, socker, salt och kardemumma. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner i bunken. Rör ner lite mjöl åt gången medan du arbetar degen med hjälp av en köksassistent eller för hand. Arbeta degen i minst 10 minuter. Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek. 

När degen jäst till dubbel storlek, lägg degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut till ca 60 x 30 cm rektangel. Bre på smöret och strö över socker och kanel. Rulla sedan ihop degen och skär ut i trekanter. Ställ sedan trekanten upp så spetsen pekar uppåt. Tryck ner spetsen ordentligt med fingret. Lägg bullarna på en plåt. Låt sedan bullarna jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.

När bullarna jäst klart pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt bullarna sedan svalna under bakduk.

css.php