Blåbärskaka med fyra lager
Den här kakan är riktigt god den är krämig, mjuk, len och krispig. Den är enkel att göra men tar lite tid men resultatet är värt det. Kakan går utmärkt att frysa.
Blåbärskaka med fyra lager
En god och krämig blåbärskaka med botten, citronlager, blåbär och smultopping
Ingredients
Botten
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 2 st ägg
Citronlager
- 600 g färskost
- 1 dl strösocker
- 3 st ägg
- 1 st citron, både zest och saft
Blåbär
- 200 g frysta blåbär
- 2 msk potatismjöl
Smultopping
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl brun farinsocker
- 1 ¾ dl vetemjöl
- 1 ½ dl naturella eller rostade mandelspån
Instructions
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader.Ta fram en ugnsplåt (ca 35×25 cm) med höga kanter och lägg på ett bakplåtspapper.
- Vispa ihop smöret och sockret till en krämig konsistens.
- Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Sikta ner i bunken med smör- och sockerblandningen.
- Nyp ihop till en smulig deg med hjälp av händerna eller en köksassistent.
- Blanda ner ett ägg i taget och arbeta till en jämn smet.
- Fördela smeten jämt över ugnsplåten. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.
Citronlager
- Under tiden som botten gräddas i 10 minuter gör citronlagret.
- Lägg färskost, socker och ägg i en bunke. Riv ner zitronzest och pressa ner all citronsaft.
- Vispa ihop till en jämn smet.
- Fördela citronlagret över botten. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda 20 minuter. Under tiden som kakan gräddas förbered blåbären och smultoppingen.
Blåbär
- Blanda blåbär med potatismjölet och ställ åt sidan.
Smultopping
- Lägg smör, farinsocker och vetemjöl i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Blanda ner mandelspånen.
- Fördela blåbären över kakan och toppa med smulblandningen. Grädda kakan i ytterligare i 30 minuter. Sista 5 minuterna av gräddningstiden flytta upp kakan i ugnen för att smulroppingen ska få mer färg och bli mer krispig.
- Ta ut kakan och låt svalna helt innan den skärs i bitar.
Följ gärna oss på våra sociala medier!
Senaste kommentarer