Blåbärskaka med fyra lager
Den här kakan är riktigt god den är krämig, mjuk, len och krispig. Den är enkel att göra men tar lite tid men resultatet är värt det. Kakan går utmärkt att frysa.

1 plåt eller ca 20 bitar
Tid: över 60 minuter
Ugnstemperatur: 175 grader

Botten
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Citronlager
600 g färskost
1 dl strösocker
zest från 1 hel citron
1/2 dl saft från citron
3 ägg

Blåbärslagret
200 g frysta blåbär
2 msk potatismjöl

Smultopping
75 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl brun farinsocker
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl naturella eller rostade mandelspån

Botten
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg smöret i en bunke och tillsätt sockret i bunken. Blanda samman mjölet med bakpulver och vaniljsocker, lägg sedan ner i bunken med smöret och sockret. Nyp ihop degen eller använd en kökassistent eller en matberedare till ens smulig deg. Tillsätt sedan äggen och arbeta degen till en jämn smet. Ta fram en ugnsplåt (ca 35×25 cm) med höga kanter och lägg på ett bakplåtspapper. Ställ plåten i mitten av ugnen i 10 minuter.

Citronlager
Medan botten gräddas gör citronlagret. Lägg all färskost i en bunke, Tillsätt socker, citronzest, citronsaft och äggen. Vispa ihop till en jämn och fin smet. Ta ut plåten ur ungen och häll över smeten i ett jämnt lager över botten. Ställ plåten i mitten av ugnen i 20 minuter.

Blåbärslagret och smultoppingen
Under tiden som plåten står i ugnen i 20 minuter gör blåbärslagret och smultoppingen.
Blanda blåbären med potatismjölet.
Lägg smör, brun farinsocker och vetemjöl i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Blanda sedan ner mandelspån i smuldegen.
Ta ut plåten ur ugnen fördela alla blåbär över botten och toppa sedan med smultoppingen. Ställ plåten i mitten ugnen i 30 minuter. De sista 5 minuterna av gräddningstiden flytta upp plåten i ugnen så får toppingen lite mer färg och blir mer krispig. Ta ut plåten ur ugnen och låt blåbärskakan svalna helt innan den skärs i bitar.

css.php