Cheddarostpaj
Det här receptet är framtaget i ett betalt samarbete tillsammans med Kvibille®
En riktigt god paj med cheddarost. Den här pajen passar perfekt till påsk, midsommar och kräftskivan eller när som helst i princip.

Print

Cheddarostpaj

En riktigt god ostpaj med cheddarost. Den hör pajen passar perfekt till påsk, midsommar och kräftskivan eller när som helst i princip.
Course matpaj
Cuisine matpaj
Keyword ädelostpaj, cheddarost recept, cheddarostpaj, cheddarpaj, godaste ostpajen, ostpaj recept, paj med cheddar, paj med cheddarost, recept på ostpaj
Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 40 minutes
Servings 8 bitar
Author Elina och Micke

Ingredients

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 300 g Kvibille cheddarost

Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Instructions

Pajdeg

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet
  • Tryck ut degen i en pajform (26-28 cm) eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel.
    Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Fyllning

  • Fyll pajskalet med all cheddarost.

Äggstanning

  • Vispa upp äggen i en bunke.
  • Tillsätt vispgrädde och mjölk. Vispa ihop till en jämn konsistens.
  • Tillsätt salt och svartpeppar.
  • Häll äggstanningen över osten.
  • Ställ pajen i ugnen i ca 30 minuter.
  • Ta ut pajen och låt svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig och hålla ihop när man skär i pajen.
css.php