Drottningpaj med kvargtäcke
ca 8 bitar
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 200 grader
Pajskal
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk strösocker
2 msk iskallt vatten
Fyllning
250 g naturell kvarg 10%
200 g gräddfil
2 ägg
3/4 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
200 g frysta blåbär
200 g frysta hallon
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Blanda vetemjöl och socker. Nyp sedan ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjöl- och sockerblandningen. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter), nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Blanda samman kvarg, gräddfil, ägg, strösocker och vaniljsocker. Lägg blåbären på det färdiggräddade pajskalet och strö sedan på hallon, spar gärna några hallon till topping. Häll sedan på kvargblandningen och toppa med några hallon. Ställ pajen in i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut pajen och låt den svalna. När du tar ut pajen kan pajen kännas lite lös men den kommer att sätta sig när den fått svalna.
Servera pajen som den är eller med en klick vispad grädde.
Senaste kommentarer