Enkel blåbärskaka
Den här blåbärskakan är enkel att baka. Kakan görs på basingredienser som alltid är bra att ha hemma om man blir sugen på att baka något gott. Den här kakan blir saftig och god. Går bra att frysa in.
Enkel blåbärskaka
Saftig och god blåbärskaka som är enkel att baka. Kakan går jättebra att frysa in. Vid frysning toppa inte kakan med florsocker utan när kakan är tinad toppa den då med florsocker. Av kakan får man ut 12-15 bitar beroende på hur stora bitar man vill göra.
Servings 15 bitar
Ingredients
- 200 g smör
- 2 dl mjölk
- 4 st ägg
- 3 dl strösocker
- 7 dl vetemjöl
- 3 msk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 dl färska eller frysta blåbär
- (potatismjöl om frysta blåbär används)
Till servering
- florsocker
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader över och under värme. Sänk temperaturen med ca 15-20 grader om varmluft används.
- Ta fram en plåt ca 25 x 35 cm stor. Klä plåten med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- Smält smöret. När smöret smält ta från plattan och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt och vitt med elvisp i ca 5 minuter.
- Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke.
- Sikta de torra ingredienser varvat med smör och mjölkblandningen. Vänd ihop smeten noggrant.
- Vänd ner hälften av blåbären i smeten. Använder man frysta blåbär blanda de frysta bären med lite potatismjöl.
- Häll smeten över i bakplåten och toppa med resterande blåbär.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter. Kakan är klar när inga smulor fastnar på en kaksticka/tandbetare.
- Ta ut och låt svalna hel.
- Skär kakan i 12-15 bitar och pudra med ev. florsocker.
Senaste kommentarer