Enkel och saftig rabarberkaka

En underbart saftig rabarberkaka med en fluffig sockerkaksbotten och crème fraîche i smeten som gör kakan extra mjuk och god. Perfekt till sommarfikat eller när du har mycket rabarber hemma!

saftig rabarberkaka
Print

Enkel och saftig rabarberkaka

Lättlagad rabarberkaka
Måltid Fika, sommarfika
Kök rabarber, sommarfika
Keyword enkel rabarberkaka, kaka med rabarber, rabarberkaka
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme
Servings 8 bitar
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 250 g rabarber
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk malen kardemumma
  • pärlsocker till topping

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme.
  • Smörj och bröa en form, gärna med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Skiva rabarber ca 0,5 cm tjocka skivor.
  • Vispa ägg och strösocker riktigt luftigt och pösigt ca 5 minuter med elvisp.
  • Blanda ner det smälta smöret och creme fraiche.
  • Blanda samman de torra ingredienserna i en separat bunke.
  • Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en slät smet med hjälp av en slickepott.
  • Häll kaksmeten i formen.
  • Toppa kakan med rabarber och pärlsocker.
  • Ställ kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är klar när ingenting fastnar på en provsticka.
css.php