Fluffig chokladmousse
Härlig fluffig chokladmousse som är enkel att förbereda i förväg. Gör gärna denna en dag innan för att slippa stressen dagen du tänker bjuda detta på.
Ett smart sätt att förvara chokladmoussen är att lägga den i spritspåse och ställa den i kylen. Det tar mindre plats och pussen håller sig fräsch samt att det enkelt är att sprida ner i portionsskålar när den ska serveras.
Ta fram chokladmoussen i god tid innan servering
Ta gärna ut moussen från kylen en stund innan servering ca 20-30 minuter. Serverar man moussen helt kylskåpskall är den lite stel för att chokladen stelnar när den kyls ner. Men får moussen komma ner i mer rumstemperatur mjukas den upp och blir sådär härligt len och smälter i munnen.
Fluffig chokladmousse
Ingredienser
Chokladmousse
- 180 g mörk choklad, brukar ta en med 55% kakao
- 50 g smör
- 2 st ägg
- 2 msk whiskey, konjak eller rom. Kan uteslutas
- 2 dl vispgrädde
Marinerade hallon
- 225 g färska hallin
- 2 msk strösocker
- 2 st lime
Instruktioner
Chokladmousse
- Bryt ner chokladen i mindre bitar.
- Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad eller i mikron. Om du smälter i mikron säg till att smälta chokladen på låg effekt i korta omgångar, rör om då och då tills det smält.
- Låt svalna en stund.
- Undertiden chokladen svalnar. Separera äggvitorna och äggulorna ner i separata bunkar.
- Vispa äggvitorna till ett fast hårt skum.
- Häll ner grädde i en egen bunke och vispa upp.
- Tillsätt en äggula i taget i chokladsmeten och blanda väl.
- Vänd ner grädden i chokladblandningen.
- Vänd ner äggvitorna i chokladblandningen.
- Servera genast med att fördela moussen i serveringsskålar. Eller ställ i kylen fram till servering. Tips är att förvara moussen i en spritspåse fram till servering. Ta gärna ut moussen från kylen en stund innan servering ca 20-30 minuter. Serverar man moussen helt kylskåpskall är den lite stel för att chokladen stelnar när den kyls ner. Men får moussen komma ner i mer rumstemperatur mjukas den upp och blir sådär härligt len och smälter i munnen.
Marinerade hallon
- Lägg hallonen i en skål.
- Blanda samman med socker och lime. Mosa gärna hallonen lite lätt.
- Servera genast eller ställ i kylen fram tills servering.
- Vid servering toppa chokladmoussen med hallonen.
Senaste kommentarer