Fluffig chokladmousse
Härlig fluffig chokladmousse som är enkel att förbereda i förväg. Gör gärna denna en dag innan för att slippa stressen dagen du tänker bjuda detta på.

Ett smart sätt att förvara chokladmoussen är att lägga den i spritspåse och ställa den i kylen. Det tar mindre plats och pussen håller sig fräsch samt att det enkelt är att sprida ner i portionsskålar när den ska serveras.

Ta fram chokladmoussen i god tid innan servering
Ta gärna ut moussen från kylen en stund innan servering ca 20-30 minuter. Serverar man moussen helt kylskåpskall är den lite stel för att chokladen stelnar när den kyls ner. Men får moussen komma ner i mer rumstemperatur mjukas den upp och blir sådär härligt len och smälter i munnen.

Skriv ut

Fluffig chokladmousse

Härlig fluffig chokladmousse som serveras med marinerade hallon.
Måltid Efterrätt
Kök choklad, efterrätt
Keyword chokladmousse, chokladmousse recept, enkel chokladeferrätt, fluffig chokladmousse, recept på chokladmousse
Förberedelser 30 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Chokladmousse

  • 180 g mörk choklad, brukar ta en med 55% kakao
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 msk whiskey, konjak eller rom. Kan uteslutas
  • 2 dl vispgrädde

Marinerade hallon

  • 225 g färska hallin
  • 2 msk strösocker
  • 2 st lime

Instruktioner

Chokladmousse

  • Bryt ner chokladen i mindre bitar.
  • Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad eller i mikron.
    Om du smälter i mikron säg till att smälta chokladen på låg effekt i korta omgångar, rör om då och då tills det smält.
  • Låt svalna en stund.
  • Undertiden chokladen svalnar. Separera äggvitorna och äggulorna ner i separata bunkar.
  • Vispa äggvitorna till ett fast hårt skum.
  • Häll ner grädde i en egen bunke och vispa upp.
  • Tillsätt en äggula i taget i chokladsmeten och blanda väl.
  • Vänd ner grädden i chokladblandningen.
  • Vänd ner äggvitorna i chokladblandningen.
  • Servera genast med att fördela moussen i serveringsskålar.
    Eller ställ i kylen fram till servering. Tips är att förvara moussen i en spritspåse fram till servering.
    Ta gärna ut moussen från kylen en stund innan servering ca 20-30 minuter. Serverar man moussen helt kylskåpskall är den lite stel för att chokladen stelnar när den kyls ner. Men får moussen komma ner i mer rumstemperatur mjukas den upp och blir sådär härligt len och smälter i munnen.

Marinerade hallon

  • Lägg hallonen i en skål.
  • Blanda samman med socker och lime. Mosa gärna hallonen lite lätt.
  • Servera genast eller ställ i kylen fram tills servering.
  • Vid servering toppa chokladmoussen med hallonen.
css.php