Focaccia med tomat och oliver
Focaccia är underbart gott. Ett bröd som passar utmärkt till picknick, grillat, fest eller när som helst i princip.
9 stora bitar eller 12-18 mindre bitar
Tid: över 2 timmar
Ugnstemperatur: 225 grader
25 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 tsk salt
600 g vetemjöl
3/4 dl olivolja
Topping
olivolja
mini plommontomater
kalamataoliver
flingsalt
torkad rosmarin
torkad oregano
Smula ner jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Tillsätt vattnet i bunken och rör tills jästen löses upp. Tillsätt salt och rör runt.
Tillsätt lite mjöl och olivolja i taget samtidigt som du knådar. Använd gärna en köksassistent med degkrok. Knåda till en smidig deg. Täck över degen med en duk och låt jäsa i 60 minuter.
Smörj en liten långpanna med ungefärlig storlek på 36×27 cm rikligt med olivolja. Tryck ut degen så den täcker hela pannan. Täck över med duk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck djupa hål med fingrarna över degen.
Ringla över rikligt med olivolja och pensla brödet.
Dela tomaterna och tryck både tomater och oliver i de uttryckta hålen.
Strö över flingsalt, rosmarin och oregano.
Grädda brödet i ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt svalna något. Skär i portionsbitar och servera.
Senaste kommentarer