Gyros
Gyros är riktigt gott och en av våra favoriter från det grekiska köket. Gyros tillagas på roterande spett. Men i detta recept har vi skippat det roterande spetten av den enkla anledningen att just detta recept ska kunna göras i hemma i sitt egna kök utan roterande spett.



Gyros
Gyros går att göra i hemma i sitt egna kök utan spett som roterar. Gott blir det också.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
Gyros
- 800 g bit av fläskkarré
- 4 st vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk torkad rosmarin
- 3 msk neutral olja
- 1 st äpple eller lök
Tzatziki
- ½ st gurka
- 3 dl grekisk yoghurt
- 2 st vitlöksklyftor, eller efter smak
- salt
- svartpeppar
- färsk eller fryst dill
- olivolja
Tillbehör
- pitabröd
- sallad
- tomat
- rödlök
- eventuellt pommes
Instruktioner
Gyros
- Notis: Köttet kan marineras i någon timme innan den ställs in i ugnen. Detta är dock inte ett måste köttet blir gått även utan marinering. Men med marinering kommer köttet dra åt sig mer smak.
- Lägg fläskkarrén i frysen i 1 timme. Detta för att köttet kommer vara mycket enklare att skära i bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och hacka vitlöken. Lägg över i en bunke.
- Blanda samman vitlöken med salt. peppar, oregano, paprikapulver, rosmarin och olja.
- Skär köttet igenom på mittet så du får två bitar. Skär sedan köttet i 1 cm tjocka skivor.
- Lägg över köttskivorna i kryddblandningen och blanda runt.
- Ta fram grillspett gärna i metall.Notis: använder du träspett? Glöm inte att lägga dom i blöt.
- Dela ett äpple eller en lök på hälften.
- Trä löken eller äpplet på spettet.
- Trä karréskivorna på 2-3 stycken spett och avsluta sedan med den andra halvan äpple eller en lök.
- Lägg spettet i ugnen på ett galler med en form under så att vätskan kan rinna av.
- Låt spettet gå i ugnen i ca 45-60 minuter. Rotera ofta.
- Karrén är klar när innertemperaturen är minst 70 grader.
- Låt köttet vila i 10 minuter efter ugnen. Notis: Servera köttet direkt efter att det är skuret för bäst resultat.
- Servera med tillbehören.
Tzatziki
- Grovriv gurkan. Salta gurkan lätt och låt stå en stund. Saltet kommer göra så att gurkan släpper ifrån sig mer vätska.
- Krama ur vätskan ur gurkan och lägg över i en skål.
- Tillsätt grekisk yoghurt och smaka av med salt, peppar och dill.
- Riv ner vitlöken i skålen.
- Ringla på olivolja och blanda samman.
Senaste kommentarer