Gyros
Gyros är riktigt gott och en av våra favoriter från det grekiska köket. Gyros tillagas på roterande spett. Men i detta recept har vi skippat det roterande spetten av den enkla anledningen att just detta recept ska kunna göras i hemma i sitt egna kök utan roterande spett.

Skriv ut

Gyros

Gyros går att göra i hemma i sitt egna kök utan spett som roterar. Gott blir det också.
Måltid Middag
Kök grekiskt
Keyword enkel gyros, gyros, gyros fläskkaré, gyros kött, gyros kött recept, gyros recept, hemgjord gyros recept
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 1 timme
Total tid 2 timmar
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Gyros

  • 800 g bit av fläskkarré
  • 4 st vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 3 msk neutral olja
  • 1 st äpple eller lök

Tzatziki

  • ½ st gurka
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 st vitlöksklyftor, eller efter smak
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk eller fryst dill
  • olivolja

Tillbehör

  • pitabröd
  • sallad
  • tomat
  • rödlök
  • eventuellt pommes

Instruktioner

Gyros

  • Notis: Köttet kan marineras i någon timme innan den ställs in i ugnen. Detta är dock inte ett måste köttet blir gått även utan marinering. Men med marinering kommer köttet dra åt sig mer smak.
  • Lägg fläskkarrén i frysen i 1 timme.
    Detta för att köttet kommer vara mycket enklare att skära i bitar.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och hacka vitlöken. Lägg över i en bunke.
  • Blanda samman vitlöken med salt. peppar, oregano, paprikapulver, rosmarin och olja.
  • Skär köttet igenom på mittet så du får två bitar. Skär sedan köttet i 1 cm tjocka skivor.
  • Lägg över köttskivorna i kryddblandningen och blanda runt.
  • Ta fram grillspett gärna i metall.
    Notis: använder du träspett? Glöm inte att lägga dom i blöt.
  • Dela ett äpple eller en lök på hälften.
  • Trä löken eller äpplet på spettet.
  • Trä karréskivorna på 2-3 stycken spett och avsluta sedan med den andra halvan äpple eller en lök.
  • Lägg spettet i ugnen på ett galler med en form under så att vätskan kan rinna av.
  • Låt spettet gå i ugnen i ca 45-60 minuter. Rotera ofta.
  • Karrén är klar när innertemperaturen är minst 70 grader.
  • Låt köttet vila i 10 minuter efter ugnen.
    Notis: Servera köttet direkt efter att det är skuret för bäst resultat.
  • Servera med tillbehören.

Tzatziki

  • Grovriv gurkan. Salta gurkan lätt och låt stå en stund.
    Saltet kommer göra så att gurkan släpper ifrån sig mer vätska.
  • Krama ur vätskan ur gurkan och lägg över i en skål.
  • Tillsätt grekisk yoghurt och smaka av med salt, peppar och dill.
  • Riv ner vitlöken i skålen.
  • Ringla på olivolja och blanda samman.
css.php