Jästa våfflor
För att lyxa till middagen med en matig våffla eller en efterrättsvåffla eller varför inte helgfrukosten så föreslår vi dessa jästa varianter av våfflor.

Jästa våfflor må kräva förberedelse som att blanda samman smeten i god tid innan våfflorna ska gräddas. Men egentligen är det enkelt att bara kvällen innan dagen man ska grädda våfflorna att man blandar samman smeten. Låt smeten jäsa 12 timmar upp till 24 timmar. Vill du äta dina våfflor på kvällen? Gör då smeten kvällen innan eller på morgonen dagens du vill grädda våfflorna. Jästa våfflor blir frasiga och får riktigt god smak. 

För att behålla våfflornas frasighet när du vill servera många, är vårt tips att förvärma ugnen till ca 100-125 grader varmluft eller 125 grader för över och undervärme. När en våffla blivit gräddad placerar du den färdiga våfflan på ugnsgaller och låter dom stå i ugnen fram tills servering. På så sätt kan man göra våfflorna i lugn och ro och alla kommer få ta del av varma våfflor. Tänk bara på att våfflorna inte ska ligga allt för länge i ugnen, det går bra under tiden man gräddar klart. Men ligger de för länge kommer våfflorna att torka ut och bli hårda.

Våffla toppad med ruccola, oliver, prosciutto, soltorkade tomater, basilika och en kräm. Krämen består av 1 ask naturellfärskost (150 g) som mixas med stavmixer tillsammans med ca 5 st soltorkade tomater och 1/2 kruka färsk basilika.
Våffla toppad med vispad grädde och hjortronsylt.
Skriv ut

Jästa våfflor

Våffelsmet med jäst. Våfflorna får härlig djup smak och blir frasiga. Gör smeten kvällen eller på morgonen och låt jäsa mellan 12-24 timmar. 
Den här våffelsmeten kan göras både med färsk och torrjäst. I receptet anger vi tillvägagångssätt för båda alternativen.
Av smeten får vi ut ca 10 st våfflor med ett dubbeljärn eller ca 8 st med enkelt våffeljärn som är ganska stort . Exakt hur många våfflor man får ut beror ju på hur stor ens våffeljärn är. 
De här våfflorna fungerar bra med söta tillbehör som sylt, bär och grädde. Men även med mer matiga tillbehör som skagenröra, lax, räkor m.m
Måltid Efterrätt, Frukost, helgfrukost, Middag
Kök våfflor
Keyword enkel våffelsmet, frasiga våfflor, frasvåfflor, frasvåfflor recept, goda våfflor, jästa våfflor, nattjästa våfflor, våffeldagen, våfflor, våfflor med jäst, våfflor recept
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Jästid 12 timmar
Portioner 1 sats
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Våffelssmet med färsk jäst eller torrjäst

  • 12,5 g färsk jäst eller 1 ½ tsk torrjäst
  • 100 g smör
  • 4 ½ dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas, uteslut om du vill servera våfflorna med matiga tillbehör)
  • 1 tsk salt
  • 2 st ägg

Instruktioner

Våffelsmet färsk jäst

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret. När smöret smält tillsätt mjölken och flytta från värmen.
  • Lös upp en del av jästen med vätskan. Tillsätt resterande vätska.
  • Vispa ner mjölet i taget, vispa ordentligt så smeten blir slät.
  • Blanda ner strösocker, salt och eventuellt vaniljsocker.
  • Tillsätt äggen i smeten och vispa ihop till en slät smet.
  • Täck över smeten med  platsfolie och ställ i kylen och låt jäsa minst. 12 timmar eller upp till 24 timmar.

Våffelsmet med torrjäst

  • Blanda samman vetemjöl och torrjäst i en skål. Låt stå i ca 10 minuter
    (Detta steg gäller för torrjäst från Kronjäst, används jäst från annat märke aktivera jästen enligt förpackningens anvisning)
  • När mjöl och jästblandningen fått stå i 10 minuter. Blanda ner strösocker, salt och eventuellt vaniljsocker.
  • Smält smöret. När smöret smält tillsätt mjölken och flytta från värmen.
  • Vispa ner vätskan i skålen med de torra ingredienserna. Vispa till en jämn smet.
  • Tillsätt äggen i smeten och vispa ihop.
  • Täck skålen med platsfolie och ställ i kylen och låt jäsa minst. 12 timmar eller upp till 24 timmar.

När våfflorna ska gräddas

  • Sätt ugnen på mellan 100-125 grader varmluft eller ca 125 grader över och undervärme. Att lägga våfflorna i ugnen håller våfflorna varma fram till servering.
    Man kan ha högre temperatur som 150 grader också men då behöver man vara medveten om att våfflorna kan inte vistas allt för länge i ugnen. Annars torkar de ut. De kommer även torka ut på en lägre temperatur som 100-125 grader om de är i ugnen för länge, det tar bara lite längre tid på lägre temperatur. Vi brukar bara ha våfflorna i ugnen under tiden våfflorna gräddas sen tar vi ut dom.
  • Hetta upp våffeljärnet.
  • Ta ut våffelsmeten ur kylen. VBlanda smeten till en jämn och fin smet.
  • Grädda våfflorna med smör. Lägg de nygräddade våfflorna i ugnen på ugnsgallret för att hålla våfflorna varma fram tills servering.
  • Servera våfflorna med valfria tillbehör.
Jäst våffla toppad med färska hallon, jordgubbssylt vispad grädde och florsocker.
css.php