Jordgubbstårta
En riktigt god och härlig sommartårta med jordgubbar. Den här tårtan är lagom söt och sötman kommer från de färska jordgubbarna, jordgubbssylten och den lättsockrade grädden som spritsas runt tårtan. Fyllningen består av ett lager av jordgubbssylt och vispad grädde, kesella, vaniljsocker och hackade jordgubbar som blandas samman. Kesellan rundar av och möter grädden på ett härligt sätt. Som sagt en härlig och god sommartårta.
Jordgubbstårta
Tårtbotten kan man med fördel göra dagen innan. Plasta då bara in tårtan så den inte torkar ut. Tårtbotten kan också göras några dagar i förväg förutsatt att man fryser in botten. Man kan med fördel fylla tårtan med fyllning dagen innan servering. Då hinner fyllningen sätta sig och tårtbotten kommer bli riktigt saftig och god. Montera då gärna tårtan i en form med löstagbara kanter med plastfolie som vikt över kanterna. På detta sätt kommer tårtan hålla en fin form och sätta sig medan plasten gör så att den skyddas och inte torkar ut. Spritsa på grädde och garnera tårtan med jordgubbarna samma dag som den tänkt serveras. För hela tårtan köpte vi totalt 2 kartonger (1000 gram) jordgubbar och det blev jordgubbar över.
Servings 12 bitar
Ingredients
Läs gärna sammanfattningen en bit upp för tips gällande tårtbakningen.
Tårtbotten
- 4 st rumsvarma ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning 1
- 2 dl jordgubbssylt
Fyllning 2
- 250 g kesella 10%
- ca 3 dl hackade färska jordgubbar
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk vaniljsocker
Fuktning av tårtbotten
- 1 msk strösocker
- 1 msk citronjuice
- ½ dl vatten
Spritning
- 5 dl vispgrädde
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Dekorering
- ca 500 g färska jordgubbar
Instructions
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 175 grader. Se till att ugnen blivit varm i god tid, om tårtsmeten får stå för länge kommer den "sjunka ihop".
- Smörj en tårtform på 24 cm i diameter med löstagbara kanter. Bröa formen med ströbröd.
- Vispa ägg och socker länge tills det är riktigt pösigt/fluffigt, ca 5 minuter med hjälp av en köksassistent.
- Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat bunke.
- Sikta ner de torra ingredienserna i ägg- och sockersmeten och vänd ihop smeten försiktigt med hjälp av en slickepott.
- Häll smeten i formen. Ställ i ugnen i ca 35-40 minuter. Tårtbotten är klar när inga smulor fastnar på en tandpetare.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.
Fyllning 2
- Lägg kesellan i en bunke.
- Blanda samman kesella och jordgubbar.
- Vispa grädden med vaniljsocker.
- Vänd ner grädden med kesellan och jordgubbarna.
Fuktning
- Blanda samman strösocker, citronjuice och vatten tills sockret löst upp.
Montering
- Skär tårtbotten i tre delar.
- Placera bottenbiten på ett fat.
- Fukta tårtbotten med hjälp av en pensel.
- Bre på ett tunt lager av jordgubbssylt.
- Bre på hälften av fyllning 2.
- Lägg på den andra tårthalvan och återupprepa med att fukta, ett lager av jordgubbssylt och fyllning 2.
- Avluta med att lägga på tårtlocket
- Vispa grädden med strösocker och vaniljsocker. lägg den vispade grädden i en spritspåse/ar med valfri tyll.
- Spritsa grädden över hela tårtan.
- Dekorera tårtan med färska jordgubbar skurna i önskad form.
Senaste kommentarer