Kaldereta, en filippinsk köttgryta
4 portioner
Tillagningstid över 2 timmar
500 g grytbitar av nöt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön chilipeppar
2 msk tomatpuré
400 g finkrossade tomater
3 lagerblad
3 dl vatten
3 potatisar
2 morötter
3 msk leverpastej eller paté
1 liten röd paprika
1 liten grön paprika
2 dl gröna ärtor
1/2 tsk chiliflakes
salt
peppar
olja till stekning
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta med olja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg ner grytbitarna och bryn köttet i några minuter. Hacka chilipepparn och tillsätt i grytan tillsammans med tomatpuré, krossade tomater, lagerblad och vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt grytan sjuda i ca 2 timmar under lock.
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Hetta upp en panna med olja och fräs potatis och morötter i några minuter. Lägg ner i köttgrytan och tillsätt leverpastejen i grytan och rör om. Skär paprikorna i mindre bitar och fräs på dem i olja i en panna i någon minut och lägg ner i grytan. Tillsätt ärtorna, chiliflakes och häll på med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan sjuda klart tills potatisen och morötterna mjuknat.
Servera grytan som den är eller tillsammans med kokt ris.
Senaste kommentarer