Köttfärslimpa med löksky
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter
Ugnstemperatur 200 grader
Köttfärslimpa
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm peppar
Löksky
2 stora gula lökar
smör till stekning
1 tsk strösocker
1 msk ox- eller kalvfond
2 dl vatten
1 tsk rödvinsvinäger
salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i ca 10 minuter. skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med smör och fräs lök och vitlök i några minuter. Lägg färs, dijonsenap, tomatpuré, rosmarin, salt, peppar och den stekta löken i bunken och blanda väl. Forma färsen till en limpa och lägg på en smord ugnsform. Grädda köttfärslimpan i ugnen i ca 35 minuter.
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en panna med smör och stek löken till den mjuknat i ca 10 minuter. Strö över sockret och stek ytterligare i 1 minut. Häll på fond, vatten, rödvinsvinäger och smaka av med salt. Låt koka ihop i ca 3 minuter.
Servera köttfärslimpan tillsammans med lökskyn och kokt potatis eller potatismos.
Senaste kommentarer