Kryddig julkaka
En härlig mjuk kaka kryddad med kanel och muskotnöt som sedan toppas med en glasyr och mandlar. Passar perfekt till julfikat med en kopp kaffe eller varm glögg.

Print

Kryddig julkaka

En härlig mjuk kryddig kaka smaksatt med kanel och muskot som toppas med glasyr och mandlar.
Kakan går lika bra att göra utan glasyren om man önskar det.
I detta recept vispas rumsvarmt smör med socker först tills en krämig konsistens med hjälp av en elvisp. Det tar ca 5 minuter att få smöret och sockret krämigt. Det ska vispas krämigt för det förhindrar att smeten skär sig när äggen ska vispas ner. Rumsvarma äggen ska vispas ner ett ägg i taget under kraftig vispning.
Skulle det ändå vara så att smeten skär sig och ser grynig ut? Det är inte hela världen, visst det är tråkigt men under gräddningen kommer smeten repa sig en del och kakan kommer ändå bli ätbar och god.
Oftast är anledningar till varför denna typ av smet skär sig följande: ingredienserna smör, socker och ägg är inte rumsvarma. För att få bästa förutsättningar att lyckas ska ingredienserna vara rumsvarma. Är ingredienserna i olika temperatur kan temperaturskillnaderna leda till att smeten skär sig. Det andra är att man inte vispar smöret och sockret tillräckligt innan man tillsätter äggen. Det tredje är att äggen inte vispas ner tillräckligt kraftigt.
Course adventsfika
Cuisine advetsfika, jul, julbakning, julkaka
Keyword kryddig julkaka, mjuk julkaka, mjuk julkryddkaka, mjuk kaka jul, mjuk kaka till jul, mjuk kryddkaka, recept julkaka, recept mjuk julkaka
Prep Time 45 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Servings 1 kaka
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 st rumsvarma ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen muskotnöt
  • 2 dl mjölk

Glasyr

  • 50 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk kokt kaffe

Topping

  • hackade mandlar, mandelsplitter eller mandelspån

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en sockerkaksform på ca 24 cm i diameter.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker till en krämig konsistens med hjälp av en elvisp.
  • Vispa ner ett ägg i taget. Vispa kraftigt.
  • I en separat bunke blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, kanel och muskot.
  • Sikta ner de torra ingredienserna varvat med mjölk med hjälp av en slickepott. Vänd ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i sockerkaksformen.
  • Grädda kakan i nedredelen av ugnen i ca 45-50 minuter.
    Kakan är klar när ingen kaksmet fastnar på en provsticka/tandpetare.
  • Ta ut kakan och låt svalna.

Glasyr

  • Smält smöret.
  • Blanda samman florsocker, kakao och kanel. Vispa ner i det smälta smöret tillsammans med kaffet till en slät glasyr.
  • Lägg över den avsvalnade kakan på ett fat. Toppa kakan med glasyr.
  • Avluta med att toppa kakan med mandlar.
  • Kakan håller i rumstemperatur i någon dag. Kakan går även att förvara i kylen.
css.php