Lingonoffepaj
En härligt god paj med dulce de leche som passar perfekt med de syrliga lingonen. Passar perfekt till adventsfikat!

Print

Lingonoffepaj

En riktigt god lingon och kolapaj
Course Bakverk, julfika
Cuisine Bakverk, fika, jul, julfika
Keyword juldessert, juldessert med lingon, julpaj, lingon och kolapaj, lingonoffepaj, lingonoffepaj recept, lingonpaj
Prep Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 8 bitar
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

Pajbotten

  • 75 g smör
  • 150 g lotus biscoff kex

Fyllning 1

  • 1 burk (397 g) dulce de leche

Fyllning 2

  • 250 g lingon
  • ½ dl farinsocker
  • 2 msk vatten
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 50 g lingon

Instructions

Pajbotten

  • Smält smöret.
  • Krossa kexen gärna med en matberedare.
  • Blanda smöret med kexsmulorna.
  • Lägg kexsmulorna i en pajform (24 cm). Gärna en pajform med löstagbara kanter och bakplåtspapper. Truck ut kaksmulorna tills du får en kompakt botten.
  • Ställ pajbotten i kylen i ca 15 minuter för att stelna.

Fyllning 1

  • Lägg dulce de leche i pajskalet. Fördela ut.
  • Ställ pajen i kylen under tiden som du gör fyllning nummer 2.

Fyllning 2

  • Lägg lingon, farinsocker och vatten i en kastrull.
  • Koka up och sänk värmen. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  • Blanda majstärkelse med en skvätt vatten. Blanda ner majsstärkelsen och låt sjuda i någon minut. Konsistensen ska vara trögflytande.
  • Ta från värmen och blanda ner vaniljsocker. Låt svalna.
  • När fyllningen svalnat. Ta ut pajen från kylen och fördela ut lingonfyllningen. Ställ i kylen.

Topping

  • Vispa vispgrädden tillsammans med vaniljsocker. Vispa grädden tills den får en fin och fluffig konsistens. Grädden ska varken vara lättvispad eller hårdvispad.
  • Toppa pajen med grädde. Du kan välja att spritsa grädden eller skeda ut grädden.
  • Avsluta med att toppa pajen med lingon.
  • Servera.
css.php