Majskyckling med friterad potatis och basilikapesto
En mycket god och smakrik kycklingrätt med friterad potatis, pesto och tomat, ruccola och riven parmesan. Tillsammans bidrar varje ingrediens till en härlig och smakrik måltid.

Skriv ut

Majskyckling med friterad potatis och pesto

En mycket god, smakrik och festlig måltid.
Måltid Huvudrätt, kyckling
Kök kyckling
Keyword festlig kyckling, huvudrätt kyckling, kyckling, kyckling recept, majskyckling, majskyckling recept, majskycklingrecept
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina & Mickes Mat

Ingredienser

Basilika pesto

  • 1 kruka färsk basilika
  • 30 g pinjenötter
  • 1 dl finriven parmesan, gärna lagrad 22 månader
  • ¾ dl olivolja

Friterad potatis

  • 900 g potatis, King Edward
  • 1 ½ l olja att fritera i
  • salt

Majskyckling

  • 4 st majskyckling bröstfiler
  • salt
  • olivolja att steka i
  • svartpeppar
  • torkad oregano

Tomater

  • 8 st romantica tomater
  • salt
  • vitvinsvinäger

Ruccola

  • 4 nävar ruccola
  • vitvinsvinäger

Till servering

  • riven parmesan

Instruktioner

Bailikapesto

  • Lägg hela basilikan, både stjälkar och blad i en matberedare.
  • Tillsätt pinjenötter, riven parmesan och olivolja.
  • Mixa till en slät massa.
  • Tips! Skulle peston upplevas för tjock? Tillsätt mer olivolja.

Friterad potatis

  • Koka upp vatten. Koka potatisen mjuk.
  • Låt den kokta potatisen ånga av och svalna.
  • Skär potatisen i klyftor.
  • Hetta upp oljan i en kastrull eller i en fritös till 170 grader.
  • Fritera potatisen i ca 3 minuter. Plocka upp och ställ på hushållspapper och låt svalna. Potatisen kommer att dubbelfriteras. Andra friteringen sker strax innan servering.

Majskyckling

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Salta kycklingen på bägge sidor.
  • Hetta upp en panna och tillsätt olivolja.
  • Bryn kycklingen tills den fått fin färg på bägge sidor. Lägg över på en ugnssäker form.
  • Häll olivolja över kycklingen och krydda med svartpeppar och oregano.
  • Ställ kycklingen i ugnen tills innertemperaturen uppnår 70 grader. Det tar ca 20-25 minuter.

Tomater

  • Dela tomaterna och salta snittytan. Låt stå i ca 5 minuter.
  • Lägg över tomaterna i en skål. Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger och rör runt.
  • Låt stå fram till servering.

2:a friteringen av potatisen

  • Precis innan servering. Fritera potatisen i 170 gradig olja i ca 4 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg.
  • Salta de nyfriterade potatisarna.

Ruccola

  • Precis innan servering lägg ruccola i en skål. Blanda med vitvinsvinäger.

Upplägg

  • Skär kycklingen i mindre bitar och lägg över på tallrik. Lägg på potatis, tomater och pesto. Toppa med ruccola och riven parmesan. Servera.
css.php