Matar paneer
Är en indisk maträtt som även är stark
4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter
Masala pasta
1 msk neutral olja
3 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk ingefära
1 stor gul lök
2 1/2 dl hackade tomater
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen kardemumma
10 cashewnötter
1/2 tsk salt
Matar paneersås
1 msk neutral olja
1/2 kanelstång
1 lagerblad
1 msk garam masala
1 msk malen koriander
1 hackad grön chili (kan uteslutas)
3/4 tsk chiliflakes eller efter smak (kan även uteslutas)
2 dl gröna ärtor
2 dl vatten
salt
4 msk grädde
225 g paneer
Masala pasta
Skala lök och vitlök och hacka i mindre bitar. Hetta upp en panna med olja och fräs vitlök och ingefära i ca 1 minut. Tillsätt löken och fräs tills den mjuknat utan att ta färg. Lägg i tomaterna och tillsätt gurkmeja och kardemumman. Låt grytan sjuda under lock tills tomaterna blivit mjuka och mosiga. Mixa sedan med hjälp av en stavmixer tillsammans med cashewnötterna till en jämn fin masala pasta.
Matar paneersås
Hetta upp en panna med olja och fräs kanelstången och lagerbladet en kort stund. Tillsätt masala pastan i pannan och även garam masala, malen koriander, grön chili och chiliflakes. Fräs tills masalan börjar lossna från kanterna i pannan och rör om så att den inte bränns. Addera gröna ärtor och tillsätt vatten. Låt såsen puttra under lock tills den tjocknat och man kan se olja på ytan. Tärna paneeren och lägg i grytan. Tillsätt grädden och rör om och låt sjuda i ca 2 minuter. Tag ur kanelstången och lagerbladet innan servering.
Servera matar paneer med ris, naanbröd, rostad lök och gärna färsk koriander.
Senaste kommentarer