Mockarutor
Mockarutor eller kärleksmums är ju klassisk fika som både är goda och inte så komplicerade att göra.
Det vi gör i vårt recept är att vi skållar kakaon med hett kaffe. Varför då? Jo, det är nämligen så att när kakao kommer i kontakt med t.ex. hett kaffe eller hett vatten kommer kakaon att blomma ut i sin smak och få en tydligare chokladsmak. Detta är något Elina har lärt sig på kockutbildningen genom kurslitteratur som ingår i utbildningen.
Tid: ca 60 minuter
Ugnstemperatur: 200 grader
ca 18 st rutor
Botten
150 g smör
1/2 dl kakao
2 dl hett kaffe
3 ägg
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Glasyr
1/2 dl hett kaffe
1/2 dl kakao
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
Topping
strössel eller kokos
Botten
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper på liten långpanna med ungefärlig storlek på 36×27 cm
Smält smöret och ställ åt sidan för att få svalna.
Lägg kakao i en skål och häll över det heta kaffet. Vispa ihop till en jämn konsistens och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Sikta över äggvispet varvat med det smälta smöret och choklad- och kaffevätskan. Vänd ihop till en slät smet.
Fyll formen med smeten. Ställ i ugnen i ca 15 minuter. Känn efter med en sticka i mitten för att kontrollera att kakan är klar. Kakan ska vara torr och ingen smet ska fastan på stickan.
Låt svalna i formen medan glasyren görs.
Glasyr
Lägg kakao i en skål och häll över det heta kaffet. Vispa ihop till en jämns konsistens och ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kakao- och kaffeblandningen, vaniljsocker och florsocker. Blanda väl.
Bred glasyren över den varma kakan och toppa med strössel eller kokos. Skär upp kakan i rutor.
Senaste kommentarer