Mozzarella Sticks
Mozzarella sticks är något som vi uppskattar att beställa in när vi äter på hamburgarrestaurang eller ute på puben. Men frågan är går det att göra goda och ännu bättre mozzarella sticks hemma? Självklart går det!
Till våra mozzarella sticks rekommenderar vi att göra sitt egna ströbröd. För att man enkelt kan smaksätta det med valfria kryddor samt att man får full kontroll över konsistensen på ströbrödet. Eget ströbröd gör man enkelt på formbröd (vitt rostbröd) som torkas i ugnen och mixas ihop till ett ströbröd.
Det man ska tänka på när man gör mozzarella stick är att välja rätt sorts mozzarella. Mozzarella som är fast är att föredra eftersom den inte ligger i lag som de vanliga mozzarella bollarna. Den fasta mozzarella blocket kan köpas på t.ex. Willys eller Ica Maxi.
En annan sak att tänka på är att inte fritera mozzarella sticksen för länge. De ska bara friteras tills de fått fin färg. Friterar man för länge kommer den smälta mozzarellan att tränga sig ur paneringen och rinna ut. Mozzarella stickens är klara när de har en gyllene färg, ta upp de ur oljan när man ser att osten börjar sippra ur paneringen.
Mozzarella sticks
Ingredients
Eget ströbröd och panering
- 9 skivor formbröd (vitt rostbröd)
- valfria kryddor efter egen smak t.ex. cayennepeppar, lökpulver och torkad persilja
- 2-3 st ägg
- vetemjöl
Dippsås
- 2 msk majonnäs
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl filmjölk
- salt
- svartpeppar
- paprika pulver
- lökpulver
- cayennepeppar
- persilja, färsk/fryst/torkad alla går bra
Mozzarella
- 1 förpackning (400 g) fast mozzarella t.ex. Galbani mozzarella cucina
Fritering
- olja att fritera i
Instructions
Ströbröd
- Sätt ugnen på 135 grader (varmluft).
- Lägg 9 skivor eller så många brödskivor som får plats på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Ställ plåten i ugnen i ca 20-30 minuter. Brödet ska bli torrt så det går att smula. Tiden i ugnen varierar beroende på hur färsk eller gammalt brödet är. Färskare bröd har mer vätska och behöver längre tid i ugnen medan äldre bröd är mer torrare och går fortare.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna.
- När brödet svalnat, bryt brödet ner i en matberedare eller i en mixer. Smaksätt med valfria kryddor efter eget tycke. Mixa ihop till önskad konsistens. Notis: Det kommer bli ströbörd över men det går enkelt att spara i en tätförsluten burk och förvara torrt. Ströbrödet går utmärkt till att använda till att panera t.ex. kyckling.
Dippsås
- Blanda samman majonnäs, creme fraiche och filmjölk till önskad konsistens. Är såsen för tjock? tillsätt mer filmjölk.
- Smaka av såsen med valfria kryddor och ställ i kylen fram till servering.
Panering och fritering
- Skär mozzarellablocket till 16 stycken stavar.
- Vänd mozzarella sticksen först i mjölet, sen uppvispade ägg och ströbrödet. Återupprepa processen en gång till. Så varje mozzarella sticks ska paneras totalt två gånger. Detta kommer ge härligt frasiga mozzarella sticks.
- Värm olja till 180 grader.
- Fritera några mozzarella sticks åt gången tills de är gyllene. Lägg över de nyfriterade mozzarella sticksen på ett galler alternativt hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av. Notis: Tänk på att inte fritera mozzarella stickens för länge. Friteras de för länge kommer osten att tränga sig genom paneringen och smälta ut.
Senaste kommentarer