Nattjäst pizzadeg
Detta recept på pizzadeg är någonting som är framarbetat genom provning, receptet känns nu riktigt bra och får därför komma upp på hemsidan. Det blir en riktigt fluffig pizzadeg med de där luftbubblorna i kanten som man eftersträvar.

Print

Nattjäst Pizzadeg

En nattjäst pizzadeg som ska jäsa i 20-24 timmar i kylen för att sedan bakas ut efterföljande dag.
Knådningen är viktig i detta recept eftersom Tipo-00 mjöl innehåller mer gluten jämfört med vanligt vetemjöl. Gluten består av proteinmolekyler och för att få till ett elastiskt nätverk av glutentrådar behöver degen knådas ordentligt. Till en början kan pizzadegen upplevas som fast. Detta för att knådningen inte kommit till punkten där den börjat slå sönder proteinmolekylerna. Här är det viktigt att fortsätta knådningen tills degen går från fast till en mer kladdigare konsistens. När degen börjar bli kladdig har proteinmolekylerna börjat brytas sönder och glutennätverket börjar bildas. Detta tar för oss ca 5 minuter med vår köksassistent men beroende på vilken typ av köksassistent man har kan det ta kortare eller längre tid.
När glutennätverket börjar bildas tillsätter man saltet och knådar ytterligare ca 5 minuter med maskin. Efter den andra knådningsomgången med maskin ska degen stjälpas upp på ett lätt mjölat bord och knådas för hand. I detta stadie kommer degen fortfarande vara kladdig. Efter knådningen för hand ska degen vila under en bunke i ca 15 minuter. Vilan kommer göra så degen får återhämtning, kladdigheten går ner och degen blir mer slät och följsam. Efter vilan ska degen knådas för hand en sista gång innan den formas till en boll och placeras i en bunke eller bakplåt för långjäsning i kylen.
Måltid Middag, Pizza
Kök Italienskt
Keyword egen pizzadeg, enkel pizzadeg, hembakad pizza, kalljäst, långjäst pizzadeg, nattjäst, pizza, pizzadeg
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 20 timmar
Total tid 21 timmar
Servings 4 pizzor
Author Elina & Mickes Mat

Ingredienser

  • 650 g tipo-00 mjöl
  • 5 dl kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 2 tsk salt

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke och häll ner 1 dl av vattnet och rör om tills jästen lösts upp.
  • Häll ner resterande vatten och tillsätt lite mjöl i taget samtidigt som du blandar runt, antingen för hand eller med hjälp av en köksassistent.
    Degen skall fortfarande vara ganska kladdig när allt mjöl har blandats ned.
  • Knåda degen för hand i ca 10 minuter eller i köksassistenten i ca 5 minuter på låg hastighet tills glutentrådarna börjar bildas.
  • Tillsätt salt och fortsätt att knåda i 10 minuter för hand eller i 5 minuter i köksassistenten på låg hastighet.
  • Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Fortsätt att knåda degen i några minuter för hand. Degen kommer fortfarande att vara kladdig, ingen fara.
  • Försök få degen så slät som möjligt och täck degen med bunken och låt vila i ca 15-20 minuter. Detta kommer göra att degen blir mycket slätare och lättare att arbeta med.
  • Fortsätt knåda degen i några minuter till en slät rund boll.
  • Lägg över degen på en mjölad bakplåt. Strö över lite mjöl och plasta in. Se till att det finns plats för degen att jäsa till ungefär dubbla storleken.
  • Ställ plåten i kylen och låt jäsa i minst 20 timmar.
  • Ta ut plåten ca 1,5 timmar innan gräddning. Pressa ur all luft ur degen, dela degen till 4 lika stora delar och rulla till bollar.
    För lättare hantering av pizzan kan man även dela degen i 5 eller 6 delar.
    Använd gärna en köksvåg för att få exakt lika stora pizzor.
  • Lägg degbollarna på en mjölad bakplåt och lägg över en uppochnervänd bakplåt. Låt jäsa i ca 1-1,5 timmar i rumstemperatur.
  • Baka ut degen till pizzor och fyll sedan med valfritt pålägg.
  • Grädda i en pizzaugn eller en vanlig ugn på 250 grader tills pizzan får önskad färg.
    Tips: Använd gärna en pizzasten i ugnen vilket gör att pizzabotten blir ännu krispigare.
css.php