Hemgjord Peka potatisgratäng

Går det att göra en hemmaversion av den populära potatisgratängen från Peka, som många köper?
Självklart går det. Jag har försökte återskapa en hemmavariant som är så nära i smaken som originalet. Se även videon som tillhör detta recept.

Hur har jag återskapat receptet?
När jag återskapade min version av Peka potatisgratäng så utgick efter ingredienslistan som stod på förpackningen.

Hemgjord Peka potatisgratäng
Print

Hemgjord Peka potatisgratäng

Återskapar Peka potatisgratäng fast hemma med hemmaingredienser. Vid återskapningen har jag utgått från ingredienslistan som står på Peka potatisgratängen.
Måltid Middag
Kök gratäng, potatis
Keyword hemgjord peka potatisgratäng, krämig potatisgratäng, peka potatisgratäng, potatisgratäng
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 2 timmar
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis, även mjölig går bra
  • 3 dl mjölk gärna 3%
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk majsstärkelse (maizena)
  • ca ½ dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 ½ dl riven smakrik ost som t.ex. prästost
  • riven eller malen muskot efter smak
  • svartpeppar
  • 1 st äggula

Instruktioner

  • Sättugnen på 200 grader, gärna varmluft.
  • Skala och skiva potatisen tunt, ca 2-3 mm.
  • I en kastrull blanda samman mjölk, grädde och rapsolja.
  • Lös upp majstärkelsen med vatten och blanda ner i kastrullen.
  • Rör ner salt, socker, vitlök- och lökpulver.
  • Tillsätt svartpeppar och muskot efter smak.
  • Lägg i potatisen.
  • Koka upp långsamt. När det kokar sänk värmen och låt sjuda i ca 10-15 minuter. Säg till att röra om ofta så det inte bränns.
  • Såsen ska tjockna och potatisen ska ha mjuknat.
  • Efter 5 minuters sjudande blanda ner osten och smaka av såsen med kryddor som salt, peppar och muskot.
  • När det sjudit klart. Ta kastrullen från spisplattan och ställ åt sidan. Låt svalna en stund, detta för att äggulan inte ska koagulera.
  • När det fått svalna några minuter. Blanda ner äggulan kraftigt.
  • Häll gratängen i en gratängform.
  • Om man önskar kan man strö över riven ost över gratängen också.
  • Ställ gratängen mitt i ugnen i ca 20-30 minuter. Viktigast är att potatisen är klar.
  • Ta ut gratängen och låt vila ett par minuter innan den serveras.
css.php