Finska munkgrisar
Det finns något alldeles särskilt med doften av nyfriterade munkgrisar som sprider sig i köket speciellt under våren. Jag personligen förknippar just våren med munkar. Eftersom det är tradition att servera munkar kring valborg och 1 maj i Finland. Munkgrisar har jag ätit många av, speciellt under sommarlovet som många gånger spenderades i Finland.
Munkgrisar kan gylfs med olika innehåll, det traditionella är hallonsylt eller äppelsylt. Men de kan även fyllas med t.ex. vaniljkräm eller en annan sylt som jordgubb, blåbär m.m
Jag har även gjort en video för dessa munkgrisar där jag går igenom receptet steg för steg. Jag visar hur man får till en bra munkdeg och hur man monterar och friterar munkarna.


Finska munkgrisar
Ingredienser
Egen äppelsylt, gör den minst 1 dygn innan munkbaket
- 1 kg äpplen valfri sort, jag hade sorten Elise
- 3 dl vatten
- 1 st kanelstång
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 dl syltsocker
Munkdeg
- 25 g jäst
- 250 g (2 ½ dl) mjölk
- 90 g (1 dl) strösocker
- 1 nypa (ca 1 krm) salt
- 1 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1 st ägg
- 500 g (8 dl) vetemjöl
- 100 g rumsvarmt smör
Fritering
- 1-2 liter neutral frityrvänlig olja
Efter fritering
- strösocker att rulla munkarna i
Instruktioner
Äppelsylt
- Skala och tärna äpplen i ca 1×1 cm stora bitar.
- Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstång och vaniljsocker.
- Koka upp och låt sjuda tills äpplena har mjuknat.
- Plocka ur kanelstången.
- Mixa äpplena med stavmixer till önskad konsistens.
- Blanda ner syltsocker.
- Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
- Häll den färdigkokta sylten i väl rengjorda burkar.
- Låt stå och svalna. När sylten svalnat ställ burkarna i kylen för förvaring.
Munkdeg
- Ta fram alla ingredienser i tid så de blir rumsvarma.
- I en bunke smula ner jästen.
- Tillsätt mjölk, socker, salt, kardemumma, ägg, mjöl och smör.
- Knåda degen tills den är smidig, släpper bunkens kanter och klarar av glutentestet (visas i videon som tillhör receptet).
- Täck över degen och låt jäsa till dubbelstorlek.
- När munkdegen jäst, lägg degen på ett lätta mjölat bord.
- Kavla ut till en stor rektangel, ca 0,5-1 cm tjock.
- Använd gärna en pizzaslice och dela degen i totalt ca 12-15 bitar.
- Fyll varje degbit med en klick sylt i mitten. Vik över, förslut och tvinna ändarna på munkarna.
- Lägg munkarna på ett bakplåtspapper och täck över med bakduk.
- Låt munkarna vila under tiden oljan värms upp.
- Värm oljan till 180 grader.
- Fritera 1-2 munkar åt gången tills de är gyllene ca 1-3 minuter per sida. De mindre munkarna kortare tid medan de större munkarna behöver gå längre.
- Lägg de nyfriterade munkarna på ett galler eller hushållspapper så överflödigt fett kan rinna av.
- Rulla de nyfriterade munkarna du tänkt servera i strösocker.
- Tips! Munkar som du inte vill servera på en gång låt de svalna och lägg i fryspåsar och frys in. När man blir sugen på en munk är det bara att ta fram en, låt den tina och rulla sedan i socker.
Senaste kommentarer