Finsk leverlåda – Maksalaatikko

Leverlåda är en vardagsrätt i Finland. I Finland så säljs leverlåda redan färdig i butik som man kan köpa med sig hem och sen värma på det. En del har även denna rätt på sitt julbord.

Själv minns jag denna rätt framförallt från våra husvagnssemstrar till Finland under sommarlovet när jag var barn. Då mamma brukade köpa den färdig från mataffären och sen värmde hon på det med stekpanna och serverade sedan med lingonsylt. Härliga barndomsminnen. 

Nu har jag lagat en egen variant på finsk leverlåda från grunden. Till receptet finns det även en youtubevideo. 

Finsk leverlåda maksalaatikko
Finsk leverlåda maksalaatikko
Print

Finsk leverlåda (Maksalaatikko)

Leverlåda är klassisk vardagsmat i Finland. En del har den även på julbordet.
Course Middag
Cuisine finska recept, finskt
Keyword finsk leverlåda, finsk mat, leverlåda recept, maksalaatikko, maksalaatikko recept, recept finsk leverlåda
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes
Total Time 2 hours
Servings 6 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1 ½ dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 4-5 dl mjölk
  • 300 g nötlever
  • 1 st ägg
  • 4 msk sirap, mörk eller ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk malen vitpeppar, även svartpeppar går bra
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 dl russin (går att utesluta)

Instructions

  • Sköljs och tvätta av riset.
  • Koka upp 5 dl vatten med 1 krm salt i en kastrull.
  • Tillsätt riset och koka ca 15 minuter.
  • Rör ner mjölken och låt risgrynsgröten stå och svälla på svag värme under lock tills konsistensen är en lös gröt.
  • Rensa levern med att skära bort eventuella hinnor.
  • Skär levern i bitar.
  • Mixa levern till en slät smet med hjälp av stavmixer eller matberedare.
  • Blanda ner lever, ägg, sirap, salt, peppar, ingefära, en klick smör och eventuellt russin ner i gröten.
  • Smörj in en ugnsform med smör.
  • Häll leverlådan i ugnsformen och grädda leverlådan i ugnen på 175-200 grader i ca 1 timme.
    Jag brukar grädda de första 30 minuterna på 175 grader och de sista 30 minuterna på 200 grader för att få mer gyllene yta på leverlådan.
  • Ta och och låt vila i ca 10 minuter. Servera leverlådan med lingonsylt.
  • För uppvärmning av leverlåda som blir över tycker jag det är gott att steka leverlådan med smör i en stekpanna. Annars går den även att värma i mikron också.
  • Leverlådan går bra att frysa in.
css.php