Nötpannkakor
När vi hade gjort dom här pannkakorna och smakade utbrast Micke ”Det här är dom godaste pannkakorna vi gjort”. Väldigt goda är dom med härlig smak av nötter. Nötterna kan man variera, vi brukar använda hasselnötter och valnötter. Om vi ska rekommendera en nötsort till pannkakorna så är det absolut hasselnötter. Går enbart att endast ha hasselnötter i receptet om man vill det.

Pannkakorna fungerar både som efterrätt och som lyxig helgfrukost. Det är några moment i detta recept då äggulor och vitor ska separeras. Vitorna ska vispas till ett fluffigt skum som sedan vänds ner i pannkakssmeten tillsammans med hackade nötter. Viktigt att tänka på är att varsamt vända ihop smeten och vänd inte smeten för mycket. Vänd endast smeten tills den gått ihop. Det gör ingenting om det finns klumpar av äggviteskum i smeten, det blir bra ändå. Vänder man smeten för mycket kommer pannkakorna att förlora sin fluffighet.

Print

Nötpannkakor

Härliga fluffiga nötpannkakor som både passar till efterrätt och som lyxig helgfrukost.
Course Efterrätt, helgfrukost
Cuisine efterrätt, helgfrukost, pannkakor
Keyword annorlunda pannkakor, bananpannkakor recept, brunch pannkakor, dessert pannkakor, efterrättspannkaka, lyxiga pannkakor, nötpannkakor, nötpannkakor med recept, pannkakor med nötter
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 8 pannkakor

Ingredients

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 d hackade nötter, gärna hasselnötter eller en blandning av tex hasselnötter och valnötter

Till servering förslag:

  • hackade hasselnötter
  • lönnsirap
  • nötkräm
  • vispad grädde

Instructions

  • Börja med att värma en stekpanna på svag värme. Den här typen av pannkakssmet vill man börja kunna steka på ganska snabbt efter man vänt ihop smeten för bästa resultat. Ju längre smeten får stå kommer den förlora sin fluffiighet.
  • Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en bunke.
  • Smält smöret och ställ åt sidan.
  • Separera äggulor och äggvitor i varsin bunke.
  • I bunken med äggulorna, blanda ner mjölk och det smälta smöret.
  • Ta fram bunken med de torra ingredienserna. Vispa ner innehållet från äggulebunken ner i bunken med torra ingredienserna.
  • Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum med hjälp av elvisp. Skummet ska vara så pass fast att det går att vända på bunken upp och ner.
  • Vänd ner de vispade äggvitorna ner i smeten med hjälp av slickepott.
    Notis: Viktigt att tänka på är att varsamt vända ihop smeten och vänd inte smeten för mycket. Vänd endast smeten tills den gått ihop. Det gör ingenting om det finns klumpar av äggviteskum i smeten, det blir bra ändå. Vänder man smeten för mycket kommer pannkakorna att förlora sin fluffighet. 
  • Stek pannkakorna i stekfett. Det går åt ca ¾ – 1 dl smet per pannkaka. Vänd på pannkakorna när de fått fin färg.
  • Servera pannkakorna med t.ex hackade nötter, lönnsirap, nötkräm och vispad grädde.
css.php