Pancettapaj
En god paj med pancetta.

Skriv ut

Pancettapaj

En god paj med pancetta.
Pajen räcker till 4 st stora bitar eller till 6 st mindre bitar.
Måltid matpaj, paj
Kök matpaj, paj
Keyword enkel matpaj, matpaj recept, paj med äggstanning, paj med pancetta, pancettapaj, pancettapaj recept, pancettarecept, recept med pancetta
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 1 timme
Total tid 2 timmar
Portioner 4 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Pajskal, egen eller köpt

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 160 g pancetta
  • 1 st rödlök
  • 2 st stjälkselleri
  • valfri mängd gröna oliver
  • valfri mängd soltorkade tomater

Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 förpackning (125 g) mozzarellaost (kan uteslutas, ta mer riven ost).
  • Valfri mängd riven ost

Instruktioner

Pajskal

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
  • Tips! Förgrädda även en köpt pajdeg, för godare smak och konsistens.

Fyllning

  • Skär pancetta I mindre bitar.
  • Skala och hacka rödlöken.
  • Skär selleri i mindre bitar.
  • Strimla soltorkade tomater.

Äggstanning

  • Vispa ihop ägg, mjölk och grädde.
  • Tillsätt salt och peppar.

Montering

  • Fyll pajskalet med pancetta, rödlök, selleri, oliver och soltorkade tomater.
  • Häll över äggstanningen.
  • Strö över mozzarella och riven ost.
  • Ställ pajen i ugnen i ca 25-30 minuter.
  • Ta ut pajen och låt pajen vila en stund så den hinner sätta sig.
css.php