Pancettapaj
En god paj med pancetta.
Pancettapaj
En god paj med pancetta. Pajen räcker till 4 st stora bitar eller till 6 st mindre bitar.
Portioner 4 bitar
Ingredienser
Pajskal, egen eller köpt
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk iskallt vatten
Fyllning
- 160 g pancetta
- 1 st rödlök
- 2 st stjälkselleri
- valfri mängd gröna oliver
- valfri mängd soltorkade tomater
Äggstanning
- 4 st ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt
- svartpeppar
Topping
- 1 förpackning (125 g) mozzarellaost (kan uteslutas, ta mer riven ost).
- Valfri mängd riven ost
Instruktioner
Pajskal
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
- Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
- Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
- Tips! Förgrädda även en köpt pajdeg, för godare smak och konsistens.
Fyllning
- Skär pancetta I mindre bitar.
- Skala och hacka rödlöken.
- Skär selleri i mindre bitar.
- Strimla soltorkade tomater.
Äggstanning
- Vispa ihop ägg, mjölk och grädde.
- Tillsätt salt och peppar.
Montering
- Fyll pajskalet med pancetta, rödlök, selleri, oliver och soltorkade tomater.
- Häll över äggstanningen.
- Strö över mozzarella och riven ost.
- Ställ pajen i ugnen i ca 25-30 minuter.
- Ta ut pajen och låt pajen vila en stund så den hinner sätta sig.
Senaste kommentarer