Pastagratäng med pancetta och champinjoner
4 portioner
Tillagningstid under 60 minuter
Ugnstemperatur 225 grader

400 g pasta t.ex. casarecce, penne eller fusilli
200 g pancetta
100 g champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
svartpeppar
1 1/2 dl mat- eller vispgrädde
valfri mängd persilja, fryst eller färsk
1 dl pastavatten
4 äggulor
3-4 dl riven parmesan
olja till stekning

Sätt ugnen på 225 grader. Koka gärna pastan al dente.
Skär pancetta och champinjoner fint. Hacka vitlöken. Hetta upp en panna med olja och fräs pancetta, svamp och vitlök tills det börjar få fin färg. Tillsätt oregano, svartpeppar och grädde, strö över persilja. Spara 1 dl av pastavattnet och häll ur resten. Tillsätt pastan och pastavattnet i såsen och blanda samman. Blanda i äggulor och 2 dl parmesan. Häll över pastan i en ugnssäker form och strö över resterande mängd parmesan. Ställ formen mitt i ugnen i ca 10 minuter tills gratängen fått fin färg.

Servera gärna pastagratängen med en sallad.

css.php