Pumparisotto med lax och serranochips, 4 portioner
Tillagningstid ca 60 minuter

Ugnsrostad pumpa till risotton 
1/2 butternutpumpa (ca 500-600 g)
1 msk olivolja
salt
peppar

Serranochips 
140 g serranoskinka

Risotto
10-12 dl hönsbuljong
1 gul lök
1/2 dl olivolja
4 portioner risottoris
2 dl torrt vitt vin
100 g parmesanost
En klick smör
1/2 citron
1 kruka persilja
salt
peppar

Lax
4 portioner lax
salt
peppar
Smör till stekning

Steg 1
Börja med att ställa ugnen på 200 grader. Skär pumpan i 0,5 cm stora kuber. Bred ut pumpan på en ugnssäker plåt, ringla över olivolja, salt och peppar. Ställ plåten åt sidan.

Steg 2
Lägg  serranoskinka på en ugnssäker plåt. Ställ plåten i ugnen i 5 minuter på 200 grader. Håll koll på skinkan så den inte bränns. Ta ut plåten och lägg över skinkan på ett fat och ställ åt sidan.

Steg 3
Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.

Steg 4
Hacka gul lök och persilja. Finriv parmesanosten. Ställ persiljan och parmesanosten åt sidan.

Steg 5 
Hetta upp en panna/kastrull med tjock botten med 1/2 dl olivolja. Lägg i gul lök och fräs i en minut utan att det tar färg på låg värme. Tillsätt sedan risottoriset och höj värmen och rosta riset i några minuter tills riset börjar kännas torrt.

Steg 6 
Häll i vinet och låt det koka tills allt vin har ångats bort. Rör om risotton under tiden.

Steg 7 
Tillsätt sedan 3-4 dl buljong och låt det ångas bort. Sänk värmen.

Steg 8
Späd sedan risotton med 1-2 dl buljong åt gången. Risotton ska nu sjuda lugnt och du behöver röra om risotton ofta under tillsättning av buljong. Upprepa steg 8 tills risotton får en kärna i riset och har ett visst tuggmotstånd och fortfarande är lös. Tar ca 15-20 minuter.
Ställ plåten med pumpa in i ugnen i 15 minuter.

Steg 9 
Stek laxen när det är ca 10 minuter tillagningstid kvar på risotton. Glöm inte att salta och peppra laxen.

Steg 10
Ta ut plåten med pumpan ur ugnen.
När risotton uppnått önskad konsistens. Ta pannan/kastrullen från värmen. Blanda i rostad pumpa, parmesan, en generös klick med smör, saft från citron, persilja salt och peppar.

Steg 11
Servera risotton med lax och serranochipsen.
Tips, smula gärna hälften av chipsen och strö över.

css.php